Filmexport Home Video – Princezna se zlatou hvězdou

Podobně jako Pyšná princezna, patří k vánoční klasice pohádka Princezna se zlatou hvězdou. Ta vyjde v edici Legendy českého filmu den před štědrým dnem, v úterý 23. prosince 2008. Cena 49,- Kč. Už jsme se s ní na pultech potkali

Krásná česká pohádka o dobrotivém králi, zlém Kazisvětovi a krásné princezně Ladě.

Starý král Hostivín má krásnou dceru, kterou zdobí zlatá hvězda na čele. Starý král chce provdat dceru Ladu za zlého krále Kazisvěta VI., který přijíždí na námluvy. Lada se však za něj nechce provdat a tak uprchne a jako chudá dívka oblečena do myšího kožíšku získá místo kuchtičky na zámku prince Radovana, kde se chystajá slavnost, na níž by si měl princ vybrat svou nastávající nevěstu. Lada je zvědavá a tak se převlékne do krásných šatů a vmísí se mezi hosty. Na první pohled se do sebe zamilují a vymění si prsteny. Přesto je Radovan odmítnut, aby neohrozila jeho zemi. Ráno je opět v kuchyni ve svém myším převleku. V kuchyni Ladě spadl darovaný prsten do polévky. Když ho princ najde, ví, kde má Ladu hledat. Do zámku však dorazil Kazisvět, Radovan ho zažene a nic nebrání jejich svatbě. 

Pobočník prince Radovana byl posledním filmovým vystoupením Theodora Pištěka. 

S postavou krásné princezny Lady z Fričovy klasické pohádky je již navždy neodmyslitelně spjatá herečka Marie Kyselková. Vlastně být herečkou nikdy nechtěla. Možná i právě proto opustila blyštivý svět filmu s takovou lehkostí a grácií.

„Nikdy jsem nelitovala, že jsem pověsila herectví na hřebík v dobách své největší slávy. Mockrát jsem už totiž četla o herečkách, které už nedostávaly žádné role a trápily se,“ říká legenda.

Pohádka jako příbal již jednou vyšla, a to před rokem, 17. prosince 2007, jako příloha pondělního Aha! za pouhých 38,- Kč.