Blesk – Ať žijí duchové

Čas Vánoc, čas reedic. Osvědčené tituly se zřejmě budou objevovat na pultech stále a stále, dokud budou naše peněženky ochotné se otevírat. Takže kdo jste promeškali první i druhou příležitost, máte s Bleskem příležitost do třetice. V úterý 23. prosince 2008 opět vyjde Ať žijí duchové, za 49,- Kč hudební komedie o setkání vesnických dětí s duchy ze starého hradu Brtníku, z níž hlášky i písničky dávno zlidověly.

A proto opět sáhněme do historických pramenů. Kino číslo 10, ročník XXXII., ze dne 17. května 1977. Na obálce tvář Jiřího Sováka coby rytíře Brtníka a na stranách 8 a 9 článek od S. Jedličky Vy cyzáci ztraťte se, zde jest mýsto naše!

Nejen kuriózními chybami, které lze vysvětlit tím, že se jich dopustil rytíř Vilém Brtník z Brtníku, jenž umění číst a psát zvládal před více než čtyřmi sty lety, ale i jinak je ten nápis pozoruhodný. Objevuje se na stěně hladomorny, když na ni někdo dýchne, a o několik záběrů dál dokonce vzplane jasným plamenem, tentokrát následkem plivnutí. Dojde k tomu v novém barrandovském filmu Ať žijí duchové! uváděném právě v těchto dnech před publikem a porotou gottwaldovského festivalu dětských filmů.

Jde o hrad Brtník. Přestože chátrá a přestože by potřeboval novou střechu, na kterou MNV nemá, je o něj velký zájem. Chtěly by jej místní děti na hraní, v čemž je podporuje ředitel školy, chtěl by jej vedoucí samoobsluhy Jouza na pěstování žampionů a vzdát se ho nemíní ani duchové rytíře Brtníka z Brtníku a jeho dcery Leontýnky. Střetávání tak rozdílných zájmů ovšem vede k mimořádným situacím a také mimořádným úkazům, o které se zasluhují zejména zúčastněné transcedentní bytosti. Jednak se samy mnohokrát zjevují a mizí, což je jaksi nabíledni, ale kromě toho mají na svědomí i to, že na sebe žák Boháček vezme podobu jelena a odejde na pastvu, že se balvan zničehonic začne sám valit do kopce, že padají neviditelné pohlavky, že jako krtci vylézají na povrch země pidimužici s pilkami a sekerami, že vedoucímu Jouzovi vyroste z hlavy paroží atd., atd.

Dnes už každé dítě ví, že takové věci se ve filmu dělají trikem. Dělaly se i zde a proto režisér Oldřich Lipský spolupracoval na filmu Ať žijí duchové! s dvěma kameramany – Janem Němečkem a Vladimírem Novotným. Ten druhý z nich je právě kameramanem trikovým.

Vladimír Novotný se na chvalitebné a oblíbené klamání filmových diváků specializuje už řadu let a dočkal se za ně i mezinárodního uznáni. Spolupráce na filmu Dívka na koštěti mu v roce 1975 vynesla cenu festivalu trikových filmů ve Španělsku a loni si odvezl 3. cenu moskevského sympozia nových filmových technologií za spoluprácí na veselohře Jak utopit dr. Mráčka. Učená kniha o jeho práci říká:

Trik filmový: speciální způsob kinematogrofíckého snímání nebo laboratorního zpracování, popř. kombinace těchto postupů, jehož cílem je vytvořit filmový obraz,který by byl běžným způsobem finančně nákladný, technicky obtížný nebo neuskutečnitelný (Film a filmová technika, SNTL 1974, str. 298).

My jsme se Vladimíra Novotného zeptali, co říká o své práci sám:

Zasvěcený divák si dokáže vysvětlit náhlé zmizení nebo objevení postavy ve filmu, dovede si představit použití různých putujících masek a podobně. Ale váš způsob práce nemohou často objevit nejen diváci, ale ani mnozí odbornici.

„Máte pravdu. Ovšem uvedené triky – dvojexpozice, prolínačky, masky a titulky – to není můj obor. Takové triky se dnes pořizuji v laboratořích z několika filmových pásů naexponovaných běžným způsobem. Já se specializují výhradně na triky provedené přímo kamerou. Jejich vytváření mí připadá zajímavější a především jsou rychle kontrolovatelné: výsledek vidím v hledáčku kamery při natáčení a nejsem nucen čekat až do zpracování filmového materiálu.“

Které záběry byly z hlediska trikového snímáni ve vašem posledním filmu nejzajímavější?

„Celkem jsem zde prováděl šedesát devět triků. Jsou nejrůznějšího druhu – k některým jsme museli pozvat na pomoc také pyrotechnika. Z největší části se trikové záběry soustředily do scén, kde vystupují vedle dětských hrdinů i malí trpaslíci – ve skutečnosti je hrají dospělí lidé. Tyto záběry byly nejzajímavější, ale současně i nejnáročnější.“

Neochuzuje filmový trik diváka o pocit bezprostřednosti?

„Rozdělil bych filmové triky do dvou oblastí. Jednak na ty, které divák nemá poznat – to jsou různé dokreslovačky, makety a podobně, jimiž se sníží náklady na výrobu – a potom na ty, u nichž je hned divákovi zcela jasné, že se nemohly nikdy stát, že jde o trik. Do té druhé skupiny bych zařadil různé dvojnické role, například scénku z filmu Jak utopit doktora Mráčka, kde pan Wassermann cestuje na vodnický kongres prostřednictvím umyvadla a potrubí. Ovšem i tyto triky musí odpovídat tvůrčímu záměru scenáristy. Někdy se naopak zjistí, že je vhodné využít osvědčený trik i tam, kde s ním scénář původně nepočítal.

O bezprostřednost se snažím především tím, že triky natáčím i při pohybu kamery (při nájezdech, panorámě). Podmínkou je tu ovšem speciální technické vybavení. Tento způsob práce vyžaduje také značnou přesnost od všech spolupracovníků – herců i technického personálu. Ve filmu Ať žijí duchové! byla zvlášť důležitá spolupráce s architektem Vladimírem Labským, který musel pro naše triky připravit složitě vybudované prostředí.

Účinek filmového triku však není závislý pouze na dokonalosti technického provedení, ale především na tom, jak vynalézavě a organicky je zařazen do děje filmu.“

Viditelnou podobu rytíře Brtníka z Brtníku na sebe ve filmu Ať žijí duchové! vzal Jiří Sovák, jeho dceru Leontýnku hraje Dana Vávrová. Kromě nich tu hraje také mnoho dětí (Jiří Procházka, Petr Starý, David Vlček, Tomáš Holý) i řada známých herců (Vlastimil Brodský, Věra Tichánková, Lubomír Lipský a další). Literární scénář této hudební komedie napsal podle námětu Jiřího Melíška Zdeněk Svěrák a v dramaturgické skupině filmů pro děti a mládež Oty Hofmana ji realizoval, jak už bylo řečeno, Oldřich Lipský.

 

A protože jsem se konečně rodinnými archivy prohrabal k dalšímu dlouho hledanému pokladu, encyklopedii Československé filmy autorů Šárky a Luboše Bartoškových, rozhojněme informace o další detaily. Některá jména účinkujících opravdu stojí za povšimnutí…

Žánr: Komedie / Rodinný / Muzikál

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1977

Délka: 81 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. listopadu 1977

Režie: Oldřich Lipský

Námět: Jiří Melíšek

Scénář: Zdeněk Svěrák, Jiří Melíšek, Oldřich Lipský

Dramaturg: Jana Knitlová

Pomocná režie: Milada Mikešová

Kamera: Jan Němeček

II. kamera: Zdeněk Prchlík

Trikové snímky: Vladimír Novotný

Hudba: Jaroslav Uhlíř

Výprava-architekt: Vladimír Labský

Kostýmy: Theodor Pištěk

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Jiří Lenoch

Vedoucí výroby (produkce): Jaromír Lukáš

Zástupce vedoucího produkce: Miroslav Dousek, Milana Melcerová

Choreografie: Jiřina Kottová

Fotograf: Jan Kuděla

Společnost: Filmové studio Barrandov – Výrobní skupina Oty Hofmana

Natáčeno: Krakovec u Rakovníka, Nový Knín, Mníšek pod Brdy

Hrají: Dana Vávrová (Leontýnka), Jiří Sovák (rytíř Vilém Brtník z Brtníku), Lubomír Lipský (Jouza), Vlastimil Brodský (ředitel školy), Josef Bek (hajný), Jiří Bruder (předseda DrPrHrBr), Věra Tichánková (Pilátová), Míla Myslíková (hajná), Karel Effa (Mládek), Jiří Procházka (Jenda Dlouhý), Adolf Filip (funkcionář z okresu), Ladislav Šimek (funkcionář z okresu), Petr Starý (Boháček), Igor Nachtigal (Zrzek), David Vlček (Adámek), Tomáš Holý (Vendelín), Jiří Brož (Maličký), Erik Fichtner (kastelán), Zdeněk Srstka (skřítek), Bohumil Koška (otec Boháček), Jana Werichová (matka Boháčková), Lubomír Bryg (fotograf), Jiřina Bílá (knihovnice), Blažena Slavíčková, Růžena Dvorská, Slávka Hamouzová, Vlasta Žehrová, Zdena Kvapilová, Ivana Blanářová, Oxana Valentová, Lucie Krátká, Renáta Oždianová, Milan Hanák, Robert Kučera, Petr Vacek, Pavlína Serbusová, Stanislava Coufalová, Bohumil Luxík, Richard Hes, Lucie Klégrová, Jan Gottlieb

Údaje o DVD se od minule určitě nezmněnily:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: biografie, fotogalerie, písně, rozhovory (Dana Vávrová, Lubomír Lipský, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř), DVD-ROM (wallpapery, šetřič obrazovky, partneři DVD)