Blesk – Lovci myšlenek

Blesk v pátek 9. ledna 2009 přichází s filmem, se kterým jsme již měli televizní čest – Lovci myšlenek za cenu 49,- Kč. Cvičení se mění v boj o život a skupina elitních agentů musí ve výcvikovém prostoru najít vraha dřív, než je všechny zabije.

Jsou ti nejlepší, které Amerika má. Jejich identita i úkoly jsou přísně tajné. Dokáží přežít poslední úkol? Na opuštěném ostrově podstupují členové FBI tréninkový program sloužící pro oddělení psychologické analýzy s názvem "Lovci myšlenek". Výcvik je zhacen v okamžiku, kdy zjistí, že jeden z nich je sériový vrah. Podaří se zbytku týmu včas odhalit, kdo z nich má na svědomí mrtvé kamarády? Je jen jeden způsob, jak se dostat ze seznamu podezřelých – vlastní smrt.

Excentrický Jake Harris má pověst instruktora FBI, který své studenty tlačí až na hranici jejich schopností. Právě připravuje sedm ctižádostivých agentů, kteří se chtějí stát experty na vytváření profilů sériových vrahů. Je mezi nimi přirozený vůdcovský typ J. D. Reston, horkokrevná Nicole Willis, kouzelník Bobby Whitman, který dokáže vyrobit cokoli z čehokoli, Vince Sherman, upoutaný na invalidní vozík, potrhlý Rafe Perry, spolehlivý Lucas Harper a slabá Sara Moore. Společně s Harrisem se chystají na opuštěný ostrov, který FBI používá jako cvičiště, aby tu prošli závěrečným, rozhodujícím testem. Na poslední chvíli se ke skupině přidává nečekaný, nezvaný "host", agent ministerstva Gabe Jensen, který je pověřen sledováním Harrisových kontroverzních metod a má po skončení závěrečného cvičení vyhodnotit jejich adekvátnost. Celá skupina je vrtulníkem přepravena na ostrov Oniega poblíž virginského pobřeží, kde je vybudováno kompletní malé město plné figurín, terčů a rekvizit potřebných k výcviku agentů. Sebou si přivážejí moderní vyšetřovací vybavení.

Potom jsou v rámci programu odříznuti od spojení s vnějším světem. Jejich úkolem je najít místo činu, vypracovat profil vraha přezdívaného "Loutkář" a podniknout kroky k jeho dopadení. Ráno Sára za podivných okolností objeví hodinky ukazující deset hodin. Rozejdou se po městě a poměrně bez potíží se jim podaří figurínu simulující oběť najít. Jenže pak se stane něco nečekaného. Zapne se rádio s nepříjemnou hudbou. Když se ho Reston pokusí vypnout, vypadne reproduktor, porazí první z řady kamenů domina, jejichž pád uvede do pohybu kovovou kouli na petanque, která nárazem roztříští bombu naplněnou tekutým dusíkem, který zasáhne Restona a zmrazí ho. Je přesně deset hodin. Tréninková simulace se tímto okamžikem mění ve skutečný boj o život, protože poblíž místa vraždy objeví další hodinky, tentokrát nastavené na poledne. Agenti šokovaní děsivou smrti svého kolegy se pokusí z ostrova uniknout na lodi. Jejich pokus je však zmařen výbuchem nastražené nálože.

Poté, co s pomocí termovize prohledají ostrov od jednoho konce ke druhému, uvědomí si, že vrahem není nikdo neznámý, ale jeden z nich. Nedůvěra roste, přesto se snaží využít všech svých dosavadních zkušeností, aby se pokusili vypracovat profil natolik dobrý, který by vedl k vrahovu odhalení dřív, než bude pozdě a oni budou všichni mrtví. S úderem poledne totiž zemře další z nich. A nedaleko jsou nastraženy další hodinky s nastaveným časem. Jeden po druhém se agenti stávají obětí rafinovaných a vynalézavých smrtících pastí od šípů až po kyselinou napuštěné cigarety.

Divácké mínění:

Na Lovcích myšlenek mě vyloženě dráždí to, že ač jsou tentokrát ve hře o přežití vycvičení (skoro)profesionálové, pořád jednají stejně tupě, jako jakékoli jiné maso na porážku. Svižně natočený mix D-Tox a Nezvratného osudu, který má ten problém, že se tváří rafinovaně, i když na to (především díky logickým chybám) rozhodně nemá…

Děj neplyne, scénář nulový a ani herci nic moc. Kde je problém? Bůh ví, ale tento film nelze doporučit snad ani jako odstrašující příklad klaustrofóbního thrilleru, kde je skupina lidí odkázána pouze na své schopnosti a jeden na druhého a aby toho všeho nebylo málo, v jejich vlastních řadách je onen klíčový škůdce. Tohle tu bylo už tisíckrát a tisíckrát to bylo zpracováno lépe.

A když už byla řeč o těch nelogičnostech, tak třeba tady.

Žánr: Akční / Drama/ Horor / Krimi / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA / Nizozemí / Velká Británie

Rok vzniku: 2004

Délka: 104 minut

Původní název: Mindhunters

Světová premiéra: 19. března 2004 – Belgie (Brussels International Festival of Fantasy Films)

Režie: Renny Harlin

Scénář: Wayne Kramer, Kevin Brodbin

Produkce: Moritz Borman, Cary Brokaw, Hans De Weers, Guy East, Erwin Godschalk, Akiva Goldsman, Renny Harlin, Basil Iwanyk, Robert F. Newmyer, Susan E. Novick, Jeffrey Silver, Nigel Sinclair, Rebecca Spikings, Scott Strauss, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Hudba: Tuomas Kantelinen

Kamera: Robert Gantz

Společnost: Dimension Films / Intermedia Films / Outlaw Productions / Avenue Pictures Productions / Weed Road Pictures / Mindhunters Limited / Mindhunters Productie BV / Tonna Oy / Outlaw Victoria Productions Inc. / Egmond Film & Television

Natáčeno: ‚s-Gravenhage, Zuid-Holland, Nizozemí / Amsterdam, Noord-Holland, Nizozemí / Delft, Zuid-Holland, Nizozemí / Haagse Hogeschool, ‚s-Gravenhage, Zuid-Holland, Nizozemí / Kootwijkerbroek, Gelderland, Nizozemí / Zandvoort, Noord-Holland, Nizozemí

Hrají: Eion Bailey (Bobby Whitman), Clifton Collins Jr. (Vince Sherman), Will Kemp (Rafe Perry), Val Kilmer (Jake Harris), Jonny Lee Miller (Lucas Harper), Kathryn Morris (Sara Mooreová), Christian Slater (J. D. Reston), LL Cool J (Gabe Jensen), Patricia Velasquez (Nicole Willisová), Cassandra Bell (Jen), Daniël Boissevain (muž v baru), Antonie Kamerling (muž v baru), Jasmine Sendar (přítelkyně Jen), Trevor White (útočník)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 polsky, 2.0 česky

Titulky: česky, polsky, chorvatsky, slovinsky, srbsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: kinotrailer, krátký sestřih rozhovorů, scény z pohledu kameramana