Popron – Únik z okovů

Na řadě je třetí film od Popronu s Evou Aichmajerovou ze seznamu novinek. Po titulech Poslední oběť a Vášeň nevinných nás čeká Únik z okovů. I tento titul patří do skupiny s datem vydání 5. ledna 2009 a je distribuován Popronem za 99,- Kč. Jde o další kousek, maskovaný za sci-fi…

Opět citace obalu DVD:

Krása na prodej v drsném světě! V nepříliš vzdálené budoucnosti postihla Zemi katastrofa, kterou přežilo jen málo lidí. V novém světě vládne právo silnějšího. Bandy násilníků zotročily většinu. Malá skupinka dívek žije mimo zajetí a jednoho dne se jim podaří osvobodit dvě zajatkyně. Ukazuje se, že Miranda (Eva Aichmajerová) a Friday (Lenka Jelínková) žily jako otrokyně a zažily jen bolest a trýznění. Vysvobození však není konečné a hrdinky se ocitají v nebezpečných pastích i smyslných hrách.

Pusťme se přímo do děje:

V úvodní scéně zpoza keře vystoupí děvčata jak z nedělní církevní školy a jdou sbírat mrkve. K čemu, to opravdu nevím. A při té příležitosti rozvedou diskuzi o tom, jestli se bát nebo nebát Nájezdníků a jaké to v minulosti bylo hrozné. Střih – sním, či bdím? Je to jiný film? Vždyť tahle scéna s chytáním dívky byla v tom minulém filmu? Že by tohle mělo být volné pokračování? Nebo jen úsporné opatření ve formě recyklace záběrů? Blik, a najednou jakási téměř středověká ves, s úředníkem v taláru, služkou, leštící dřevěný trůn a klecemi, v nichž jsou vězněny mladé dívky, které váží černoch v drátěné košili na decimálce. A blik, hele, stejná vejtřaska jako v již zmiňovaném filmu? A stejná scéna nakládání. Že by je zase vezli do diamantových dolů?

A najednou se V3S objeví u lesa, kde děvčátka stále oďobávají mrkve… Honem honem naskáčou ve svých černých mini a bílých košilích do kanálu za tím křovím z úvodu. Tam dole je čeká na téměř smrtelné posteli stará moudrá sestra Helena, která je před Nájezdníky varuje. A protože umírá, chce je seznámit s minulostí a velkou cestou, kterou je třeba podniknout. Pošle je – ale no tak, tam ne, jenom k velké hoře na jihu. A vypráví o tom, jak se s nimi schovala před válkou v izolaci. Situace se vyjasnila – utekla s nimi totiž ze školy. Proto ty sukýnky, proto sestra… Jen mi není jasné, když to bylo tak dávno, že jim ty hadříky pořád jsou? A šup, zase honička po lese, která už tu jednou byla. A pár záběrů, které jsem ještě neviděl – asi mi nějaký film chybí!

Když stařenka dovypráví, zvědavost a neposlušnost zvítězí. A tak ta jediná, která nemá bílou košili, Elizabeth, se rozhodne vzít osud do svých rukou a zajít za Nájezdníky. Na cestě ji doprovází hodná kamarádka Kate. Ovšem setkání nedopadne dle jejich představ. Nicméně i když jsou Nájezdníci vybaveni samopaly, pistole Elizabeth (s nekonečným zásobníkem) je mocnější a podaří se osvobodit dvě otrokyně. A zatímco jednu z nich přeučuje na člověka hodná kamarádka Kate, tu druhou si přivlastní akční střelkyně Liz a zjišťuje, že se jí otrocké návyky svěřenkyně Mirandy docela líbí. A tak zatímco jedna dvojice se učí společně modlit, vůdčí osobnost druhé dvojice konstatuje „Hřešit je tak krásné" a přehlídka růžové barvy může začít. Kdepak děvče, uprchlé ze školy před dávnými časy, schované věky v podzemí, sakra vzalo kérku na takovém místě?

Nakonec to odskáče chudák sestra Helena, které Liz pomůže v umírání. A po nájezdnícíh uvolněná V3Ska je využita k cestě za posvátnou horou (hergot, kde se holky přihlásily do autoškoly?). Navíc jedou tak nehospodárně, že brzy dojde palivo. Ale šikovně, hned vedle obchodní stanice, kam se Liz vydá svou otrokyni proměnit v barel kerosenu (na co ta V3Ska všechno nejezdí). A hele, ono se tu všude platí diamanty, že by přihořívá? Jenže obchodování se trochu zvrtne a k dosavadní růžové přibude i trocha červené. A ráno tahle parta z církevní školy ještě zmasakruje kompletní ostrahu skladu paliva, aby bylo co dolít do nádrže, kvůli čemuž se i bývalé kamarádky pohádají.

Na cestu dál se vydává už jen trojice pod vedením Kate. Jenže i slíbená pomoc náhodného dřevorubce se trochu zvrtne – za dalších pár diamantů. No jo, fakt! Jsme v dolech! A zase ťukáme kladívkama! Akorát ty držáky svícnů vypadají trochu jinak. Zato vězeňské kobky jsou stejné jako ty, co v minulém filmu letěly do povětří.

Nastává čas setkání bývalých kamarádek, tudíž zatímco jedna osahává zmíněné svícny, ostatní lezou po kolenou v chodbách. Ale všeho dočasu, je potřeba najít jen správný klíč k útěku. Tím je klíček od zapalování, visící na krku hlavního zlouna. Netřeba však ztrácet hlavu – stačí jen proříznuté hrdlo. A následuje evoluce, neboť při posledním, rozhodujícím výstřelu zazní moudrá věta „Časy se mění". Nezbývá, než vyrazit zaslíbené hoře vstříc.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Sci-fi / Erotický

Země původu: Kanada / Velká Británie / Česká republika

Rok vzniku: 2001

Délka: 90 minut

Původní název: Dakota Bound

Režie: Lloyd A. Simandl

Scénář: Christopher Hyde

Produkce: Michael Rogers, Lloyd A. Simandl

Hudba: Ivan Doležálek

Kamera: Vladimír Kolář

Společnost: North American Pictures

Hrají: Fawnia Mondey (Liz), Esther Hanuka (Kate), John Comer (McCracken/voják), Eva Aichmajerová (Miranda), Lenka Jelínková (Friday), Kateřina Čermáková (Doreen), Olga Schmidtová (sestra Helena), Elin Špidlová (Trina), David O’Kelly (Arno), Daniela Krhutová (Beth), Andrea Fryková (Janice), Jaroslav Jiřík (Adam), Karl Prater (strážce v dole), Rianne Kooiman (strážkyně ve věznici), Scott Williams (stráž), Curtis Mathew (odhadce), Jan Kozel (obchodník 1), Aleš Dočkal (obchodník 2), Lukáš Penz (obchodník 3), Edita Maglenová (Anna), Adriana Růžičková (Penny), Lenka Jetenská (Charlene), Tereza Bradová, Marcela Míčková, Lukáš Kulhavý, Vladimíra Kopalová (Lizin otrok), Deny Moor (vězenkyně)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný