Páteční Aha! – Džentlmen a frajer

Pokud nebylo dlouho nic známo o dnešním titulu Aha! (pátek 30. ledna 2009), pak nejspíš proto, že dosavadní překlad názvu byl Hodnej polda, zlej polda a nikoliv Džentlmen a frajer, pod nímž film vyšel za 49,- Kč.

Na samé hranici mezi anglofonní provincií Ontario a frankofonním Quebeckem, dvěmi kanadskými provinciemi, je objevena mrtvola. Vyšetřováním jsou tedy pověřeni detektivové z obou stran – policista Martin Ward z Toronta a David Bouchard z Montrealu, pracující pro Sûreté du Québec. Hned na první pohled si nepadnou do oka, ale jsou přinuceni spolupracovat. Tělo oběti leží tak nešťastně, že svými půlkami zasahuje do obou regionů, proto jsou David a Martin nuceni na vyšetřování vraždy spolupracovat a navzájem trpět své unikátní vyšetřovací metody. I když mluví jiným jazykem a hlavně jsou oba naprosto rozdílní, musí řešit nejen případ, ale i své rozdíly profesní, kulturní i náboženské. Zatímco anglofonní Martin je typem „hodného" policajta a vše řeší podle litery zákona, frankofonní David je impulzívní ranař – tedy ten „zlý". To jim ovšem v práci nijak nepřekáží, neboť mají silnou motivaci. Honí zločince, který vraždí osoby z okruhu vrcholového hokeje a na svých obětech zanechává stopu ve formě tetování, které je vodítkem k další vraždě. Média mu přezdívají „Tetující zabiják" a jak se kruh okolo něj stahuje, začíná se mstít i na rodinách obou detektivů.

Kanadský film z roku 2006 je sympatickou komedií se spoustou akce, notnou dávkou černého policajtského humoru, mixující humor galantní frankofonní a suchý anglický.

Žánr: Akční / Komedie / Krimi /Thriller

Země původu: Kanada

Rok vzniku: 2006

Délka: 112 minut

Původní název: Bon Cop, Bad Cop

Světová premiéra: 11. srpna 2006 – Kanada

Režie: Eric Canuel

Scénář: Leila Basen, Alex Epstein, Patrick Huard, Kevin Tierney

Produkce: François Flamand, Guy Gagnon, Patrick Roy, Kevin Tierney

Hudba: Michel Corriveau

Kamera: Bruce Chun

Společnost:

Natáčeno: Montréal, Québec, Kanada / Ottawa, Ontario, Kanada / Québec, Kanada / Toronto, Ontario, Kanada / Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Colm Feore (Martin Ward), Patrick Huard (David Bouchard), Ron Fournier (sám sebe), Patrice Bélanger (tetující zabiják), Sarain Boylan (Iris Wardová), Louis-José Houde (Jeff), Richard Howland (Harry Buttman), Robert Jadah (Pickelton), Erik Knudsen (Jonathan Ward), Sarah-Jeanne Labrosse (Gabrielle), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 1,85:1

Bonus: žádný

Videoukázka:

{youtube}9U72QVCgh_Q{/youtube}