Filmexport Home Video – Egypt 1

 

Tak nevím. Před časem zazněly diskuze o tom, jak ještě dlouho může trvat boom levných DVD a ono pořád nic. Naopak se sem tam objeví něco nečekaného. Trochu mi to připomíná úvahy o tom, jak se nutně musí zhroutit knižní trh. Máme sice Levné kinhy, ale přesto vycházejí i obrazové (a nákladné) enycklopedie. A encyklopedicky zaměřené tituly se čím dál častěji objevují i mezi DVD. Svou troškou do mlýna přispěl(o) Filmexport Home Video dnes, v pondělí 2. března 2009 dokumentem Egypt 1 za 49,- Kč.  

 

Archeologické objevy tvoří základ pětidílné série o civilizaci starověkého Egypta. Jednotlivé díly nabízí fascinující pohled hluboko do historie a do civilizace starověkého Egypta. Dle zahraničních zdrojů (a závěrečných titulků) vznikl tento televizní seriál na základě knižní předlohy spoluautorů scénáře Vivian Davies & Renée Friedman. Mediálním partnerem českého vydání je Radiožurnál – Český rozhlas 1. A dle závěrečných titulků jsme zřejmě tento dokument měli možnost vidět na obrazovkách České televize (podílela se na českém znění).

První DVD obsahuje 2 díly:

1. Říše a chaos (50:00 min.)

Egypt a jeho civilizace byl po staletí zahalen rubášem tajemství. Nová generace archeologů probádala pusté a zapomenuté chrámy a kobky, objevila ztracená města a prozkoumala toto území hlouběji než kdykoli předtím. V tomto programu se vrátíme o tisíce let zpět, abychom si přiblížili vznik této civilzace. Podíváme se také na roli faraónů, žijících bohů, kteří byli v centru konfliktů mezi duchovním řádem a hříchy vynucenými právě panujícím chaosem.

2. Stroj na vzkříšení (49:57 min.)

Velké egyptské pyramidy dostaly označení jako kráčející kameny ke šťastnému posmrtnému životu. Určitě nebyly ojedinělým fenoménem, ale lepší reprezentanty rozvoje náboženství a architektury si jen těžko představit. K jejich stavbě pravděpodobně vedla víra v posmrtný život a snaha o co nejlepší zabezpečení svých králů. Pyramidy byly stavěny z písku a kamenů a umístěny symbolicky nad hroby. Stavby vzkříšení, mezi jejichž nejcharakterističtější zástupce patří velké pyramidy v Gíze, si získaly velkou úctu. Ta vedla nejen ke studiu těchto staveb, ale také získala následovníky o dalších 2000 let později v Súdánu.

Žánr: Dokument

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 100 minut

Původní název: Egypt

Režie: Jeff Morgan

Scénář: Georgann Kane, Vivian Davies, Renée Friedman

Produkce: John Gwyn

Hudba: John Hardy

Kamera: Mike Harrison

Společnost: S4C / Discovery / La Cinquiéme / John Gwyn Productions

Vypravěč: v původním znění Philip Madoc

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný