Aha – Početí mého mladšího bratra

Těžko usuzovat, zda jde o náhodu, nebo plánovanou vzpomínku. Aha! v úterý 17. března 2009 nabídne český film Početí mého mladšího bratra za 49,- Kč, kde hlavní roli vytvořila nedávnou zesnulá Dana Vávrová. Laskavá komedie ze života o tom, co všechno se může odehrát v jednom pavlačovém domě, jehož nájemníci v idylické pospolitosti prožívají své všední osudy.

Tento malý, trochu staromódní příběh o velké vášni se celý odehrává v jednom domě, v jeho bytech, pavlačích, chodbách, schodištích, na jeho dvorku, případně v jeho zahrádce. Dům by příběhy neměly opustit. Patří k němu a mimo něj nemohou působit. Jen v něm mohou mít své kouzlo a jisté tajemství.

Na ten den nikdo z obyvatel jednopatrového domu s pavlačovými byty, kde každý každému viděl docela zblízka do talíře, nezapomene. Antonínovi se i po letech vybavují drobné detaily.

Zaběhla se kočka Růžena a až do večera nebyla k nalezení. Pan Kuchař, někdejší majitel kina, si zlomil nohu a dcera domácích měla toho dne svatbu a její ženich se také jmenoval Antonín. Slavilo se doma, se všemi sousedy a s několika „exotickými květy“ ulice. Jen pan Suldovský dal přednost otomanu, ale i on ten den pojal jako sváteční. Tehdy desetiletý Tonda byl od rána jako splašený. Nosil telegramy, vyřizoval vzkazy a nemohl se dočkat, kdy už konečně půjdou k domácím, protože tam byly nachystány hory obložených chlebíčků. Mamince Marii to moc a moc slušelo. Tančila, smála se a jakoby náhle celá rozkvetla. I pro ni to byl den zcela nevšední. A Tonda tenkrát poodhalil jedno z největších tajemství života.

Filmaři si rádi vybírají slavnosti, kde se lidé chovají uvolněněji, kde jim z povah padají pečlivě budované masky. Režisér Vladimír Drha se soustředil na omezený na svět jednoho ne příliš vzhledného činžáku, aniž bychom postřehli vypjatost doby – zvolil si totiž přelom epoch (měl by se psát rok 1949), avšak řítící se pronikavé změny ještě jakoby ani z dálky nedolehly. Lidé ještě mohou předstírat jisté společenské zařazení (například příslušnost k „honoraci“), ale povětšinou se již jedná jen o prázdnou schránku, jejíž iluzornost i směšnost si ještě nikdo plně neuvědomuje.

Tvůrce autobiograficky laděného filmu řekl: „…důležitější než tento drobný příběh krátké vášně je samo prostředí, v němž se odehrává. Předměstský dvůr s kamenitým dvorkem, prosklenou pavlačí, pěti byty a jejich nájemníky. Žijí tu ve vlídné pospolitosti… Každý ví, co se kde ten den vaří, každý ví, kdy se kde budou koupat, všichni vzájemně vědí o svých trampotách a láskách, všichni jsou vždy ochotni sousedsky vypomoci“.

„Možná, že se mýlím, ale domnívám se, že je na čase vracet se občas k časům lidské vzájemnosti. Půvabná brutalita citů může být ostatně velice poutavá, bude-li nahlížena prizmatem vášní, překryta nepředstíranou lidskou vlídností,“ říká autor o svém snímku.

Dle diváků ovšem cíle dosaženo nebylo:

Dokonalá ukázka studené a plytké televizní inscenace, která se nějakým omylem dostala na filmové plátno.

Pavlačová záležitost o ničem. S perfektním seriálem z podobného prostředí a doby Byl jednou jeden dům tuhle blbost nelze ani srovnávat.

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2000

Délka: 95 minut

Premiéra v kinech ČR: 27. ledna 2000

Režie: Vladimír Drha

Scénář: Vladimír Drha

Produkce: Pavel Melounek, Marek Brodský, David Prudký, Jiří Pomeje, Ondřej Šrámek, Josef Nepovím, Zdeněk Skaunic, Radoslav Bolek

Hudba: Martin Kratochvíl

Kamera: Vladimír Křepelka

Hrají: Dana Vávrová (Marie), Jiří Bartoška (Josef Plachý), Jana Brejchová (Kuchařová), Jiří Hána (Antonín Němeček), Marie Durnová (Zdena Plachá), Jitka Ježková (Libuše Plachá), Miroslav Šimůnek (Vojtěch Probošt), František Řehák (Adolf Kuchař), Jiří Hálek (Bedřich Suldovský), Luděk Randár (Antonín starší), Miroslav Ballek (Antonín mladší, Mariin syn), Antonie Hegerlíková (Rozálie Gamhrelidzeová), Eva Matalová (Helena Charazašviliová), Jaroslava Obermaierová (paní Kotašková), Lenka Termerová (Antonie Brabcová), Kateřina Burianová (Běla Brabcová), Filip Rajmont (Jiří Fouček), Eva Tauchenová (Růžena Suldovská), Marta Issová (Jaroslava Bláhová), Miroslava Babůrková (Albína Čápová), Vítězslav Jandák (vypravěč), Vladimír Dlouhý, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný