Tympanum – Sherlock Holmes – Gloria Scottová

Již pošesté se setkáváme díky vydavatelství Tympanum a časopisu 100+1 s namluvenou verzí Sherlocka Holmese na CD. Povídka Gloria Scottová vyšla v sobotu 21. 3. 2009. Cena 42,- Kč

Gloria Scottová

Zatímco v úplně prvním příběhu Sherlocka Holmese, Studie v šarlatové, je Holmes představován jako nezávislý student chemie s paletou velmi pestrých a současně vyhraněných zájmů, v další rané povídce Gloria Scottová se dozvídáme více o pozadí, které způsobilo že se Holmes stal detektivem. Byl to Holmesův vzdělaný a přátelský otec, který ho velmi podporoval v jeho deduktivních dovednostech.

Námět: Arthur Conan Doyle
Původní název: The Adventures of The Gloria Scott
Rok vydání: 1893
Sbírka: The Memories of Sherlock Holmes
Čte: Jiří Ornest
Délka: 56 minut

Krátká ukázka:

"Mám tu pár lejster," řekl můj přítel Sherlock Holmes jednoho zimního večera, když jsme seděli každý z jedné strany u krbu, "o kterých si vážně myslím, že stojí za to, abyste se do nich podíval, Watsone. Jsou to dokumenty o mimořádném případu lodi Gloria Scottová a tohle je ta zpráva, která naplnila smírčího soudce Trevora takovou hrůzou, že umřel, když si ji přečetl."

Vytáhl ze zásuvky malé, odřené válcovité pouzdro, rozvázal tkaničku a podal mi krátký dopis naškrábaný na půlarchu špinavě šedého papíru.

"Je zvěřiny dost, po honu přijde všem Londýňanům," stálo tam. "Fořt Hudson už zařídil všechno. Poslal vzkaz, řekl: ty teďka zachraň odbyt. Nejvíc se škodí bažantům, útěkem ochudí revír."

Když jsem tu záhadnou zprávu přečetl a zvedl oči, viděl jsem, že se Holmes pochichtává udivenému výrazu mé tváře.

"Vypadáte poněkud vyjeveně," řekl.

"Nechápu, jak tahle zpráva mohla v někom vyvolat hrůzu. Mně připadá spíš groteskní.

"Pochopitelně. Nicméně zůstává faktem, že člověka, který si ji přečetl – a byl to statný, zdravím kypící starý pán – srazila k zemi tak, jako by dostal do hlavy rukojetí pistole."