Aha! – Maharal – Tajemství talismanu

Tuhle jsem někde četl takové přirovnání, že je to jako když si koupíte párek v rohlíku a koušete a koušete a najednou jste na konci a párek ani kečup nikde. Pod hlavičkou Aha! v úterý 21. dubna 2009 vychází napínavý a fantastický příběh Maharal – Tajemství talismanu v ceně 49,- Kč.

Příběh tří pražských dětí Aleny, Davida, Ondry a charismatického hledače pokladů Aarona Cohena nás zavede na ta nejtajemnější místa staré Prahy, do rozvalin starého vodního hradu a mezi podivuhodné bytosti z dávných časů… Tam všude se odehrává napínavé a dobrodružné pátrání po záhadném pokladu, Golemovi a bájném Kameni mudrců…

Psali jsme o něm již několikrát – v době jeho přípravy, když přišel do kin, když se měl stát vývozním artiklem.

 

Příběh určený především dětem má velice reálný základ. Všechny dostupné historické prameny, se shodují na doložené existenci proslulého talismanu, slavného pražského rabína Jehudy Löwa ben Becalela. Stopy legendárního předmětu, který rabbi na smrtelném loži předal dvou vyvoleným, jsou sledovatelné až do období druhé světové války, kdy tajemný talisman údajně definitivně zmizel. Není ovšem důvod, aby se právě v současné době nemohl objevit a posloužit jako hlavní motiv dobrodružného filmu, který ukazuje cestu k tajemnému pokladu.

Je 22. srpen 1609, den úmrtí rabína Jehudy Löwa ben Becalela. Dva významní muži té doby, Johann Kepler a předseda židovské obce – dajan Jicchak Kohen pospíchají křivolakými uličkami k rabínově smrtelné posteli. Tam se dozvídají, že rabín dostal za úkol najít skrýš pro poklad podivínského a podezíravého císaře Rudolfa II. Při té příležitosti rabín také ukryl své velké duchovní poselství. Každý z mužů dostane od umírajícího polovinu talismanu, který je nezbytný pro každého, kdo by se někdy chtěl dostat k pokladu. Než stačí rabín prozradit, jaká je "jeho" duchovní část pokladu – zda je to Golem, kámen mudrců či elixír mládí, vydechne naposledy.

 

Ocitáme se v ponuré zimní Praze roku 1941. Major Abel Rosenberg zachraňuje před gestapem vzácnou knihu Via Lucis (Cesta světla). Po krátkém pronásledování, úniku přes dvorky domů a několika výstřelech se postřelený muž uniká pronásledovatelům. Podaří se mu ještě dojít do domu, kde bydlí jeho známí. Nejsou však doma. Rosenberg předá knihu jejich malé neteři Ester. Stačí jí ještě prozradit, že se jedná o velice vzácnou knihu, která je klíčem k velkému tajemství a že ji nacisté hledají od začátku války. Potom umírá.

Současnost. Při rekonstrukci starého pražského domu, kde Ester s rodiči bydlela a potom s nimi putovala do koncentračního tábora, najde stavbyvedoucí vzácnou knihu, která až dosud byla v zazděné skrýši, a prodá ji do antikvariátu. Tam ji objeví vysokoškolská asistentka Kristina se svou dvanáctiletou neteří Alenou. Z vyprávění a z některých historických pramenů zná její nesmírnou hodnotu. Než však tajemnou knihu stačí koupit, starý antikvář je nalezen mrtvý a kniha zmizí.

 

Případu se ujímá policie, detektiv Sedláček a policejní expert na historii, Kristinin spolužák z fakulty a dávný ctitel dr. Knapp. Seznamujeme se také se dvěma muži, kteří chtějí tajemství rabínova odkazu přijít na kloub a poklad získat. Jeho to Kristinin slovenský kolega, historik Martin Šimko, zároveň dobrodruh a hledač pokladů.

Do hry vstupuje také charismatický bonviván a další hledač pokladů, Čechoameričan Aaron Cohen. Zatímco Martin ze začátku pátrá na vlastní pěst, Cohen se od začátku pokouší spojit s Kristinou, o níž může a nemusí vědět, že je majitelkou druhé části talismanu. Do hledání Cohen zapojuje i svého dvanáctiletého vnuka Davida.

 

Krátce po smrti antikváře dojde na jednom jindy poklidném zámku ke zvláštní loupeži. Je ukradena jediná věc: poměrně bezcenná rytina, která znázorňuje okamžik, kdy rabín Löw na smrtelné posteli zasvěcuje oba muže do svého tajemství. Říká se, že obraz slouží rovněž jako určité vodítko ke způsobu nalezení Rudolfova pokladu.

Začíná horečné pátrání po pokladu. Jdou po něm oba zkušení, tak trochu tajemní hledači, najít ho chce i dvojice našich dětí společně s jejich novým malým kamarádem Ondrou a samozřejmě také policie, která vyšetřuje antikvářovu podivnou smrt a loupež na zámku.

Po sérii malých i větších dobrodružství, falešných stop a luštění historických odkazů, kdy především děti dokazují, že mohou být dospělým zkušenými protihráči, mají hrdinové tohoto příběhu v rukou všechny stopy, které později povedou k pokladu.

 

Teď už nezbývá než najít samotný poklad. Zatímco na Prahu se valí povodeň, všichni zainteresovaní ve opuštěném centru Prahy podnikají poslední kroky k nalezení pokladu. Na půdě Staronové synagogy instalují zařízení, které kdysi rabín Löw důmyslně sestavil. To zařízení jim ukáže na nedaleké místo u zdi židovského hřbitova. Tam by měl podle všeho být zakopaný Rudolfův poklad. Ve chvíli, kdy si už všichni myslí, že jsou u cíle, demaskuje se dr. Knapp, který, jak si naši hrdinové společně s divákem zpětně uvědomují, byl tím tajemným zlosynem v pozadí.

 

Jenomže nad pokladem, kterým se ukáže být kámen mudrců, naštěstí bdí tajemná síla, což je rabínův golem. A tak Knappa v podzemních prostorách spláchne povodeň, zatímco ostatní se zachraňují. Pod přívaly vody zmizí bohužel i kámen mudrců…

Skončilo jedno velké dobrodružství a všichni jsou trochu smutní, že je po všem. Martin s Kristinou mají aspoň úplně jinou náplast, protože se do sebe zamilovali. Spřátelil se i David s Alenou a malý Ondra, s nimiž už pan Cohen plánuje další dobrodružství. Děti však vůbec netuší, že v okamžiku, kdy nechtě uvedli do života Golema, stal se teď jejich mocným spojencem.

 

Kromě podoby filmové existuje i současně vytvořená varianta televizního seriálu.

A nyní hlas lidu:

Lovci pokl… Ne, tak Šifra mistra Leo… Taky ne. Tak pak jedině Indiana Jon… Ne, to už vůbec ne…

Jsem docela překvapený a zároveň zklamaný. Překvapením pro mne byl námět a na české poměry zajímavá a dynamická kamera a vizuální stránka filmu. Kostrbatých dialogů se novodobá česká kinematografie už asi nikdy nezbaví a výpomoc v podobě nelogičností je bohužel zvykem. Některé potencionálně vynikající scény tak scénář stáhl pod hladinu, některé scény zbytečně natáhl a některé nepochopitelně utnul.

A na slovo utnul bych navázal. Jak jsem zmínil již v úvodu – celou dobu člověk čeká. Docela příjemně, děj plyne, záhady se vrší, napětí nepolevuje. A pak nic. Jako kdyby najednou někdo nevěděl, co dál, tak rozsviťte a běžte domů…

Žánr: Dobrodružný / Fantasy

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2006

Délka: 104 minut

Premiéra v kinech ČR: 15. února 2007

Režie: Pavel Jandourek

Asistent režie: Edita Marholotová

Pomocná režie: Lenka Illíková

Námět: Martin Bezouška, Dušan Kukal

Scénář: Martin Bezouška, Pavel Jandourek, Václav Holanec, Dušan Kukal, Milan Popelka  

Dramaturgie: Dušan Kukal, Jiří Chalupa, Kateřina Krejčí

Produkce: Petr Komrzný, Martin Froyda, Helena Uldrichová, Zuzana Mesticová, Magdalena Sedláková, Dušan Kukal, Pavel Doležal

Hudba: Zbyněk Matějů

Kamera: Asen Šopov, Jan Vagner, Matěj Cibulka  

Asistent kamery: Stanislav Valeš, Marek Havel

Kostýmy: Sylva Hanáková, Andrea Brůhová, Markéta Jeřábková

Masky: Jiřina Pahlerová, Martina Šeděnková, Roman Lochsmidt

Střih: Jan Skalský

Zvuk: Jiří Klenka, Milan Jílek

Architekt: Milan Popelka

Výtvarník: Milan Popelka

Odborný poradce: Leo Pavlát

Společnost: Česká televize

Hrají: Barbora Seidlová (PhDr. Kristina Konečná), Maroš Kramár (Martin Šimko), Bořivoj Navrátil (Aaron Cohen), Adriana Neubauerová (Alena), Tomáš Materna (David), Matyáš Valenta (Ondra), Miroslav Táborský (poručík Sedláček), Matěj Hádek (podporučík PhDr. Knap), Josef Somr (antikvář), Petra Šimberová (Veronika), Václav Neužil (prodavač Petr), Libuše Havelková (bytná Hartlová), Josef Polášek (kastelán Jíša), Monika Kobrová (Jíšová), Pet Bláha (tajemný Vrzáň), Radovan Lukavský (profesor Bláha), Vladimír Kratina (rybář), Milena Dvorská (tajemná žena), Luboš Veselý (Abel Rosenberg), Jáno Sedal (rabín Löw), Iva Pazderová, Zdeněk Dušek, Nikola Zbytovská, Karel Dobrý, Pavel Jandourek, Josef Maršál, Nora Fridrichová, Anna Bezoušková, Anna Kotlíková, Karel Basák, Pavel Matoušek, Daniel Svoboda, Libor Olšan

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

 

 

Obraz: barevný 16:9 (1,85:1 anamorf)

Bonus: film o filmu (14:10), trailery, fotografie, partneři filmu (promo info)