Aha! – Ta známá Bettie Page

Film režisérky Mary Harron Ta známá Bettie Page se inspiroval motivy ze života populární americké modelky Bettie Page (Gretchen Mol), která se proslavila v 50. letech minulého století, kdy působila v New Yorku jako modelka a herečka v erotických filmech. Vydává na DVD Aha! ve středu 29. dubna 2009 za 49,- Kč. Ohromné, napínavé a sexy. Životopisné drama o slavné pin-up-girl.

Erotická fantazie, která šokovala svět.

Hodná holka. Zlobivá holka. Hříšnice. Svatá. Kdo to je… Mírně lechtivé životopisné drama o americké sexuální bohyni.

Popularity dosáhla hlavně jako tzv. pin-up girl (dívka z lehce erotických fotografií). I přesto, že se kariéře přestala věnovat v roce 1957, kdy záhadně zmizela, zůstala pro řadu Američanů dodnes sexuální ikonou 50. let a americké populární kultury.

 

Retrofilm Ta známá Bettie Page je provokativní svým propojováním sexuality, náboženství a americké populární kultury v kombinaci s odmítavou reakcí tehdejší společnosti. Režisérka se snažila co nejvěrněji napodobit dobovou filmovou kulturu. Nejen kostýmy a dekoracemi, ale také technickým zpracováním se snažila o navození atmosféry, jaká panovala v době slavných dnů Bettie Page.

 

Notorious znamená v angličtině „známý“ i „neblaze proslulý“, a právě s tímto ambivalentním významem si film pohrává. Bettie Page vyrůstala v Tennessee 30. a 40. let, v ovzduší konzervatismu a silného náboženského cítění. Vyprávění nás z nedělních kázání rázem přenese do New Yorku 50. let, kde Bettie řízením náhod začíná kariéru pin-up-girl. Pózuje před různými fotografy a dostává zakázky v četných obskurních a dobře utajených studiích, neboť v této éře jsou pořádány nemilosrdné hony na veškeré projevy nemravnosti. Režisérka představuje Bettie jako krásnou a cudnou venkovskou naivku, která touží po hvězdné kariéře a vůbec není s to pochopit, k čemu je zneužívána. Film tak přesahuje rámec pouhé životopisné studie a nabízí s nadhledem pojednaný příběh nereflektované existence. Zaujme retroatmosférou, melodramatickou stylizací a hereckými výkony skvělé Gretchen Molové v roli Bettie a Lili Taylorové v roli fotografky.

 

Na imdb.com 66 procent, na csfd.cz 64.

Zadní strana

 

Žánr: Drama / Životopisný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 91 minut

Původní název: The Notorious Bettie Page

Světová premiéra: 14. září 2005 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: Mary Harron

Scénář: Mary Harron, Guinevere Turner

Produkce: Lori Keith Douglas, Mary Harron, Pamela Koffler, Katie Roumel, Guinevere Turner, Christine Vachon, John Wells  

Kamera: Mott Hupfel

Hudba: Mark Suozzo

Výtvarník: Thomas Ambrose

Střih: Tricia Cooke

Kostýmy: John A. Dunn

Společnost: HBO Films / A Killer Films / John Wells Productions

Natáčeno: Brooklyn, New York City, New York, USA / Miami, Florida, USA / New York City, New York, USA

Hrají: Gretchen Mol (Bettie Page), Chris Bauer (Irving Klaw), Jared Harris (John Willie), Sarah Paulson (Bunny Yeagerová), Cara Seymour (Maxie), David Strathairn (Estes Kefauverová), Lili Taylor (Paula Klawová), John Cullum (kazatel v Nashville), Matt McGrath (nervozní muž), Austin Pendleton (učitel), Norman Reedus (Billy Neal), Dallas Roberts (Scotty), Victor Slezak (ministr v Miami), Tara Subkoff (June), Kevin Carroll (Jerry Tibbs), Ann Dowd (Edna Pageová), Michael Gaston (pan Gaughan), Jefferson Mays (malý John), Peter McRobbie (Gengel), Dan Snook (pan Grimm), Jonathan M. Woodward (Marvin), Greg Ainsworth (muž na ulici), John Boyd (Jack), a další

O režisérovi:

Mary Harron (1956, Kanada), scenáristka, producentka a nezávislá režisérka, začínala jako novinářka – pro The Observer psala divadelní kritiky, televizi a rockovou hudbu sledovala pro The New Statesman a hudbu recenzovala pro The Guardian a Melody Maker. Tam také publikovala studii o Andym Warholovi, o němž natočila celovečerní film I Shot Andy Warhol (Střelila jsem Andyho Warhola, 1995), oceněný na festivalu v Sundance. Byl to její hraný debut, předtím se léta věnovala dokumentu ve spolupráci s britskou televizí. V kulturních sériích pro BBC realizovala řadu krátkých snímků o umění, pro Channel Four natočila Winds of Change (Závany změny), hodinový dokument o poměrech v Jihoafrické republice 50. let 20. století. Pro svůj druhý hraný film, thriller Americké psycho (American Psycho, 2000), za nějž byla v Londýně nominována na titul „režisér roku“, si jako předlohu vybrala bestseller od B. E. Ellise.

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 1,66:1 anamorf (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný