Blesk – Angel Heart

Byly kdysi doby, kdy Blesk ve středu vydával filmy pro děti. Ovšem 29. dubna 2009 za 49,- Kč vyjde Angel Heart, což dětem raději nekupujte. Upiš se ďáblu a sestoupíš do pekel! Vystraší tě do morku kostí!

Ďábel nezapomíná a neodpouští. Harry Angel je soukromý detektiv, který je najat, aby nalezl pohřešovaného muže. Během vyšetřování proniká hluboko do světa magie, zločinu a nezdolné vášně.

 

Amerika roku 1955, jazz a místa v autobusech vyhrazená jen pro bílé. Chandlerovsky laděné soukromé očko Harry Angel dostane neobvyklý kšeft – pro podivínského právníka jménem Louis Cyphre (není těžké jméno rozšifrovat jako Lu-cifer) vypátrat jistého Johnyho Favoritea, kterého 12 let nikdo neviděl a s nímž má nevyřízené účty. Angel se vydává za stopou a místo odpovědí nachází jen další otázky.

Jeho pátrání vede přes psychiatrické kliniky, obskurní špeluňky a sídla podivných voodoo kultů. Potkává řadu lidí z Johnnyho minulosti, ale všichni jsou po jeho návštěvě brutálně zavražděni a vše je naaranžováno tak, aby podezření padlo právě na Angela. Lze se pouze domýšlet, že za vším stojí ze záhadných důvodů sám Cypher. Přestože se detektiv dovídá o zmizelém muži stále více, nemůže najít žádnou čerstvou stopu. Jakoby hledal stín. Jakoby hledal svůj vlastní stín. Angel pochopí, že tohle není jen tak lecjaká práce a že mu začíná jít o krk…

 

Jeden z nejzajímavějších filmů režiséra Alana Parkera vznikl v roce 1987 podle dlouho plánované adaptace románu Williama Hjorstberga nazvané Falling Angel. Autorská práva koupil Parker od Roberta Redforda. Film je spojením černé krimi s psychologickým thrillerem a klasickým hororem. Od samého začátku režisér naznačuje, koho vlastně Harry Angel hledá a skládá tyto náznaky do přímo ďábelské pointy. V hlavních rolích uvidíte řadu známých tváří. Mickey Rourke tu jako Harry Angel podal jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů, Robert de Niro je coby Louis Cypher opravdu démonicky děsivý.

 

Britský režisér, slavný díky předcházejícím filmům Birdy a Půlnoční expres, vytvořil thriller o propastích zla v člověku, obsahující prvky hororu, faustovského mystéria i chandlerovské kriminálky. Film o člověku, pokoušejícím se změnit svůj osud, dopředu ztraceném, z nejasných důvodů padajícím k zemi, stále však odvážném a tvrdošíjném, zaujme dramaturgickou prací s barvou, variacemi špíny jako dekorací, hrou se světlem a stínem, které vytvářejí až grafické symboly.

 

 

 

Vzrušení a napětí vyvolávají velké detaily, mystéria a fantastické podivnosti. Parker odmítá spoluúčast diváka, kterého chce jen fascinovat a provokovat vyprávěním o tom, že kdo se upíše ďáblovi, nemá právo rozhodovat o své pozemské budoucnosti, ale ani přítomnosti. Neuvědomování si vlastních zločinů je možné interpretovat jako odebrání rozumu člověku, jenž podal ruku zlu. Přes výborné kritiky film komerčně propadl, protože byl v USA zařazený do distribuční kategorie "X" mezi pornofilmy a filmový brak.

  

A líbil se i u nás, citujme:

Člověk jen žasne nad tím, jak vybudí strach nebo respektive tíživý pocit z obyčejných věcí a jak nepříjemná v dobrém slova smyslu může být opakující se hudba a určité zvuky.

Žánr: Thriller / Horor / Mysteriozní

Země původu: Kanada / Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1987

Délka: 109 minut

Původní název: Angel Heart

Světová premiéra: 6. března 1987 – USA

Premiéra v kinech ČR: 13. září 2001

Režie: Alan Parker

Námět: William Hjortsberg (román "Falling Angel")

Scénář: Alan Parker

Produkce: Robert Dattila, Mario Kassar, Elliott Kastner, Alan Marshall, Andrew G. Vajna

Hudba: Trevor Jones

Kamera: Michael Seresin

Společnost: Carolco International N.V. / Winkast Film Productions / Union

Natáčeno: USA

Hrají: Mickey Rourke (Harry Angel), Robert De Niro (Louis Cyphre), Lisa Bonet (Epiphany Proudfootová), Charlotte Rampling (Margaret Krusemarková), Brownie McGhee (Toots Sweet), Stocker Fontelieu (Ethan Krusemark), Michael Higgins (Dr. Albert Fowler), Elizabeth Whitcraft (Connie), Eliott Keener (detektiv Sterne), Charles Gordone (Spider Simpson), Dann Florek (Herman Winesap), Kathleen Wilhoite (ošetřovatelka), George Buck (Izzy), Judith Drake (Izzyho žena), Gerald Orange (pastor John), Peggy Severe (matka Carterová), Pruitt Taylor (detektiv Vince Deimos), Dave Petitjean (baptistický kněz), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

 

 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1.85:1 anamorfní)
Bonus: Dokumenty o filmu (6:47 anglicky s českými titulky), Z natáčení (1:31 anglicky s českými titulky), Rozhovor s režisérem (5:01 anglicky s českými titulky), Upoutávka (2:34 anglicky s českými titulky)