Sport – Stíhači, na start!

Ne, nedělám si nejmenší iluze, že by nás někdo z velkých hráčů v oblasti levných DVD četl. Přesto to v poslední době párkrát vypadalo, jako kdyby se nám plnila některá přání. Všechno se sice nepovedlo na jedničku, ale tentokrát snad není co ošidit. Sport oznámil na středu 29. dubna 2009 za 49,- Kč film Stíhači, na start!

  

 

 

 

 

První světová válka není předmětem filmového zpracování zdaleka tak často jako ta druhá. Natož její část, odehrávající se ve vzduchu. Sice jsme už možnost měli, ale tohle je jiná třída. Snad náhoda tomu chtěla, že v době, kdy jsem z krabiček vytahoval plastové díly „čtvrtek" z výrobního družstva Směr, se do kin dostal právě tenhle film, plný obdivuhodných strojů, jejichž dráty cedily vzduch.

 

 

 

Ovšem o letadla jde v tomhle filmu až v druhé řadě. Důležitější jsou lidé. Mladí kluci. Nebo možná ani ti ne. Protagonisty tu nejsou jen členové malé anglické posádky, ztracené kdesi na cizím francouzském území a dennodenně nasazující svůj život v boji s nepřítelem, ale je to především válka se vší svou zrůdností, jež zasáhla do osudů milionů lidí a zanechala jen žal a bolest otevřených ran.

 

Životnost pilota nováčka nad západní Evropou v 1. světové válce činila jeden týden. V tomto filmu se na jednoho takového podíváme. Jmenuje se poručík Croft. Nastupuje k letecké eskadře kdesi ve Francii. Využil všechny páky, aby se dostak k letce, kde slouží jeho vzor, sestřin snoubenec. Ne, nezvrátí svůj osud, nestane se jedním z nemnoha es. Vyplní beze zbytku svůj čas, který je mu statistikou vyměřen.

 

 

 

Nejsem sám, kdo má na film kladné vzpomínky:

 

Velmi silný film, naprosto postrádající patos a heroismus, snad nejlepší letecký a rozhodně jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Výborný Malcolm McDowell jako zlomený major Gresham, který po sedmi dnech už nemá čemu velet.

 

O protiválečný apel se pokouší mnoho filmů, zvlášť Hollywood je tím proslulý, ale jen málokterý se s tímto poselstvím vypořádá tak dobře. Snímek je skutečně protiválečný a není pouhou exhibicí autorů, že tohle umíme natočit. Je velice syrovým dramatem o bojových letcích I. světové války, o jejich pocitech a strachu i boji proti němu… A hlavně je o nesmyslnosti celého toho šílenství. Čím dál mladší kluci pochodují (tady spíš letí) vstříc náruči Smrti a vlastně si ani neuvědomují, že jsou ještě děti nebo přinejmenším nezkušení mladíci (Croftovi je 18 a jeho následovníkům pravděpodobně ještě míň).

 

 

Takže „Kontakt!" Jo, a kdyby přece jen náhodou sem někam padlo příslušné oko, ještě bych za pár titulů rád svoje penízky vydal…

 

Žánr: Válečný / Drama / Psychologický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1976

Délka: 114 minut

Původní název: Aces High

Světová premiéra: 2. dubna 1982 – USA

Režie: Jack Gold

Námět: R.C. Sherriff (hra "Journey’s End")

Scénář: Howard Barker

Produkce: Benjamin Fisz, Basil Keys, Jacques Roitfeld

Hudba: Richard Hartley, Carlo Rustichelli

Kamera: Gerry Fisher

Společnost: Cine Artists Pictures / Les Productions Jacques Roitfeld / S. Benjamin Fisz Productions

Natáčeno: Booker Airfield, High Wycombe, Buckinghamshire, Velká Británie / Eton College, Eton, Berkshire, Velká Británie

Hrají: Malcolm McDowell (major John Gresham), Christopher Plummer (kapitán ‚Uncle‘ Sinclair), Simon Ward (poručík Crawford), Peter Firth (poručík Stephen Croft), David Wood (poručík ‚Tommy‘ Thompson), John Gielgud (velitel), Trevor Howard (podplukovník Silkin), Richard Johnson (major Lyle), Ray Milland (brigádní generál Whale), Christopher Blake (nadporučík Roberts), Gilles Béhat (kapitán Beckenauer), Elliott Cooper (nadporučík Wade), David Daker (polní kuchař Bennett), Barry Jackson (desátník Albert Joyce), Jacques Maury (Ponnelle), Ron Pember (zástupce velitele Eliot), Tim Pigott-Smith (major Stoppard), Jeanne Patou (francouzský zpěvák), Pascale Christophe (Croftova přítelkyně), John Serret (francouzský plukovník), Gerard Paquis (francouzský důstojník), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: