Tympanum – Sherlock Holmes – Reigateské panstvo

Sedí prase ve svém chlívku a čte si tam detektývku. Osmým diskem ve sbírce namluvených příběhů legendárního detektiva se Tympanum vrací k Jiřímu Ornestovi, který načetl příběh Reigateské panstvo. Na stáncích bude dostupné od 23. května 2009. Cena 48,- Kč.  

Vše se odehrálo poblíž Reigate v Surreyi, kam dr. Watsona pozval starý přítel plukovník Hayter, kterého kdysi v Afganistanu ošetřoval. K starému Actonovi, což byl jeden z tamních magnátů se někdo vloupal. Zloději si odnesli poněkud nesourodou sbírku věcí. Vzápětí došlo k vraždě Cunningham, který patřil k předním šlechticům.

V tomto případu musí Sherlock vyřešit velice výjimečný zločin. Jde o vraždu kočího Williama Kirwana. Střelili ho do srdce, takže už ani nepromluvil." Stopou je útržek papíru v ruce mrtvého, na němž, jak se zdá, je vlastně de facto uvedena hodina jeho smrti.

 

Čte: Jiří Ornest

Původní název: The Adventures of The Reigate Squire
Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Rok vydání: 1893
Zkratka: REIG
Sbírka: The Memories of Sherlock Holmes

 

Ukázka:

 

Trvalo to nějaký čas, než se můj přítel Sherlock Holmes zotavil z vyčerpání, které se dostavilo po nesmírném vypětí sil z jara roku 1887. Celá otázka Nizozemsko-Sumaterské společnosti a kolosálních plánů barona Maupertuise je dosud v živé paměti veřejnosti a souvisí tak úzce s vysokou politikou a financemi, že není vhodným námětem pro tuto sbírku črt. Nepřímo však vedla k ojedinělému a složitému problému, který mému příteli poskytl příležitost demonstrovat hodnotu jisté nové zbraně, jíž vedle mnoha jiných použil ve svém celoživotním boji proti zločinu.

 

Nahlédnutím do svých poznámek zjišťuji, že to bylo 14. dubna, kdy jsem dostal z Lyonu telegram, který mi oznamoval, že Holmes leží nemocen v hotelu Dulong. Během čtyřiadvaceti hodin jsem byl u jeho lůžka a s úlevou jsem shledal, že jeho zdravotní stav není nikterak na pováženou. Ani jeho železná konstituce však neodolala námaze nesnadného vyšetřování, které trvalo víc než dva měsíce; v té době pracoval nejméně patnáct hodin denně a nejednou, jak mě ujistil, mu okolnosti případu nedovolily, aby si za celých pět dní aspoň na chvilku zdříml. Triumfální výsledek jeho úsilí nemohl odvrátit reakci, která se po tak strašném vypětí sil zákonitě dostavila, a v době, kdy jeho jméno se rozléhalo po celé Evropě a kdy jeho pokoj byl doslova po kotníky zasypán blahopřejnými telegramy, nalezl jsem ho propadlého nejčernější depresi. Dokonce ani vědomí, že měl úspěch tam, kde policie tří zemí selhala, a že ve všech bodech vyzrál na  nejprohnanějšího evropského podvodníka, nemohlo zabránit jeho nervovému zhroucení.