Filmag válka film – Rommel volá Káhiru

V pravidelném čase Filmag v ediční řadě Válka film přichází v úterý 2. června 2009 s dalším příběhem z druhé světové války, tentokrát je na řadě pouštní liška ve filmu Rommel volá Káhiru. Za 45,- Kč o přípravavě smrtícího úderu v Egyptě – Rommel a Canaris spřádají plány na ovládnutí Severní Afriky.

V roce 1942 chystal maršál Rommel svůj nejdrtivější útok proti britským jednotkám v Severní Africe. Naplánoval proto operaci Kondor, jejímž cílem byl výsadek německého agenta Johna Epplera a radisty v Káhiře.

Oba muži se také po dramatické cestě Saharou dostali do Asuánu, odkud se jim podařilo proklouznout na místo určení. Rommel si od této akce sliboval získání obranných plánů Tobruku, které by mu usnadnilo vpád do Egypta.

Britské rozvědce se ovšem podařilo zachytit odesílané radiogramy a rozluštit německý kód. A agent John Eppler po zatčení s hrůzou odhalil, že se stal bezděčným vykonavatelem klamného manévru.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Západní Německo

Rok vzniku: 1959

Délka: 99 minut

Původní název: Rommel ruft Kairo

Světová premiéra: 19. února 1959 – SRN

Režie: Wolfgang Schleif

Námět: John Eppler (román „Rommel Ruft Kairo“)

Scénář: K. H. Turner, Heinz Oskar Wuttig

Produkce: Auguste Barth

Hudba: Wolfram Röhrig

Kamera: Kurt Grigoleit

Společnost: Omega Film GmbH

Natáčeno: Cairo, Egypt / poušť Sahara, Afrika

Hrají: Adrian Hoven (kapitán Johannes Eppler, alias Hussein Gafaar), Elisabeth Müller (poručík Kay Morrison), Peter van Eyck (kapitán Graf von Almassy), Paul Klinger (polní maršál Erwin Rommel), Leila Iman (Amina), Herbert Tiede (plukovník Robertson), Ernst Reinhold (Sandy), Wolf Ackva (major Smith), Til Kiwe (Amis), Saliman (Achmed), Albert Hehn (Lüdinghausen), Horst Uhse (Schmitz), Siegfrid Dornbush (Schulze), Gustl Weishappel (Gruber), Manfred Andrae (vyšší šikovatel), Werner Stock (Abel), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL 4:3

Bonus: fotogalerie, z naší nabídky