Vapet dětem – Kniha džunglí

V sobotu 18. července 2009 se za 48,- Kč dočkáme od Vapetu v edici Dětem dalšího, poněkud volnějšího zpracování mnohokrát na plátna převedené klasiky. Bude to Kniha džunglí, nesmrtelný příběh Mauglího a jeho přátel v podání později velmi populárního režiséra.

 

  

Malý Mauglí zůstal po strašné nehodě opuštěný v džungli. Zakrátko se ale spřátelil se všemi zvířaty. Ta ho vzala mezi sebe a nahradila mu rodinu. Teď už je z Mauglího mladý muž, stále však žije pouze v džungli. Vyvede ho z ní až náhodné setkání s Kitty, dcerou anglického důstojníka a kamarádkou z dětství, která vyrostla v krásnou slečnu. Kvůli ní se vypraví do města, chce se s ní znovu setkat. Mauglí při setkání s podlým kapitánem Boonem pozná, že město může být mnohem nebezpečnější než džungle plná divokých zvířat. Několik lotrů totiž chce, aby je Mauglí dovedl k obrovskému pokladu, který je ukrytý kdesi v divočině. Zákony džungle ale potrestají každého lumpa.

 

 

A opět alternativní verze obsahu:

 

Americký dobrodružný film, který nabízí starý příběh ve zcela nové podobě. Na jeho počátku přijíždí britský major Brydon na nové působiště v Indii. Doprovází ho dobrácký doktor Plumford a malá dcera Kitty, která se spřátelí s malým chlapcem Mauglím, synem domorodého průvodce. Když jednou v noci přepadne tábor tygr Šerchán, zahyne Mauglího otec a také chlapec je považován za mrtvého. Ten však žije. Ujal se ho černý panter Baghíra a zavedl ho k vlčí smečce, která se ho ujala. Mauglí žije v džungli se svými zvířecími přáteli a jednoho dne se dostane do ztraceného Hanumanova města, kde mají své sídlo opice a kde je ukryt obrovský poklad. Po letech se také znovu setká s Kitty. Dívku mladík, který nemluví lidskou řečí, ale zato si rozumí se zvířaty, zaujme. Její nápadník, sobecký kapitán Boone však divochem pohrdá. Mauglí chce dívku vidět znovu a tajně pronikne až k ní do pokoje a dívka podle náramku pozná, kým mladík je. Kapitán ho nutí vyzradit tajné poklady džungle, ale Mauglímu se s pomocí jeho zvířecích přátel, podaří džungli zachránit.

 

 

A do třetice:

 

Scenáristé opatřili Mauglímu nový příběh, v němž se uplatňují osvědčené motivy hollywoodských dobrodružných podívaných. Zviřecí hrdinové ve filmu nemluví a mají tedy menší dramatickou účinnost; víc než oni působí proto na Mauglího osud postavy, jež jsou navíc protějšky‘ zvířecích charakterů (např. padouch Boone se podobá slizkému hadu Ká). Mauglí, který dospěl v indické džunglí, přichází mezi lidi pro lásku půvabné Kitty, dcery majora britské armády Brydona. Kvůli ní se naučí lidskou řeč i zvyky, avšak brzy zjišťuje, že zákony džungle jsou mu mnohem bližší, než často kruté zvyklosti jeho vlastního druhu. Poznává zlomyslnost a ziskuchtivost, zosobněnou Kittyiným snoubencem Boonem. Ten touží za každou cenu po pokladu, ztraceném v džungli; Mauglí však jeho nekalé plány překazí, a nakonec získá lásku Kitty a svou odvahou a čestností i přízeň jejího přísného otce. Tvůrci zručně využívají slavnějších vzorů: ze starších snímků např. klasické, rovněž hrané Knihy džunglí Zoltána Kordy či Zloděje z Bagdadu, z novějších především kreslených disneyovek (Aladdin, Lví král). Kladou důraz na ekologické chování a na politickou korektnost (!), což sice odporuje Kiplingovým názorům, ale patří to do nejsoučasnějšího hollywoodského arzenálu a souzní to s typem podívané, určené nejširšímu rodinnému publiku.

 

 

Žánr: Rodinný / Dobrodružný / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1994

Délka: 107 minut

Původní název: The Jungle Book

Světová premiéra: 23. prosince 1994 – USA, New York

Režie: Stephen Sommers

Námět: Rudyard Kipling

Scénář: Stephen Sommers, Ronald Yanover, Mark D. Geldman

Produkce: Eric Angelson, Mark Damon, Yash Johar, Michael J. Kagan, Rajendra Kumar, Lawrence Mortorff, Raju Patel, Sharad Patel, Edward S. Feldman

Hudba: Basil Poledouris

Kamera: Juan Ruiz Anchía

Společnost: Walt Disney Pictures

Natáčeno: Jižní Karolína, USA / Tennessee, USA / Indie / Severní Karolína, USA

Hrají: Jason Scott Lee (Mauglí), Cary Elwes (kapitán William Boone), Lena Headey (Katherine ‚Kitty‘ Brydonová), Sam Neill (plukovník Geofferey Brydon), John Cleese (Dr. Julien Plumford), Jason Flemyng (poručík John Wilkins), Stefan Kalipha (Buldeo), Ron Donachie (seržant Harley), Anirudh Agarwal (Tabaqui), Faran Tahir (Nathoo), Sean Naegeli (Mauglí v 5ti letech), Joanna Wolff (Kitty v 5ti letech), Liza Walker (Alice), Rachel Robertson (Rose), Natalie Morse (Margaret), Gerry Crampton (seržant Major), Amrik Gill (Butler), Rick Glassey (seržant Claiborne), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, slovensky

Titulky: žádné

Obraz: barevný

Bonus: žádný