Filmag horor – Syndrom vraha

Ve středu 19. srpna 2009 nás v edici Horor vydavatelství Filmag čeká další raritní kousek Syndrom vraha za 45,- Kč. První velký film Johna Savage (Lovec jelenů, Vlasy). Nahlédněte do mysli šíleného vraha.

Mladík Terry Lambert se po letech ve vězení vrací zpět do ubytovny, která patří jeho matce. Navenek působí jako napravený delikvent, ale hluboko ve svém nitru je sžírán touhou po pomstě a nepřiznanou vášní k vlastní až přespříliš úzkostlivé matce.

 

Pronásledován vzpomínkami na skupinové znásilnění (podlehl negativnímu vlivu svých kamarádů a dopustil se znásilnění na nevinné dívce), za které byl v mládí odsouzen, a lehce incestními vizemi své matky se stále více propadá do pekla svého šílenství.

Po dobu pobytu za mřížemi Terry silně přemýšlel o odvetné pomstě všem ženám, které viní ze svého osudu. Jeho zlost se obrací nejen proti jeho oběti, ale také proti matce, která celý život projevovala vůči synovi arogantní a nadřazené chování. Terry byl vystaven častému ponížení z její strany, kdy mu matka neustále dávala najevo, že je jen neschopné malé dítě i v době, kdy již vcházel na práh dospělosti.

 

Nic z toho ovšem neomlouvá Terryho mladický čin a tím méně další jednání, kterého se po návratu z vězení dopouští. První mrtvola na sebe nenechá dlouho čekat a rozhodně nezůstane dlouho osamocená… Mstí se svému právníkovi za trest, který mu byl udělen, mstí se všem ženám, v nichž spatřuje hlavní příčinu svého neštěstí. Z mladého muže se stává bestiální vrah, krutá šelma, bez naprostých zábran. Neváhá použít zvrácených postupů, aby nalezl zadostiučinění za svůj trest…

Jeden z mála českých dostupných komentářů konstatuje, že film podávaný nepříjemně nezúčastněným pohledem vzbuzuje v divákovi intenzivní pocity hnusu. Zahraniční prameny jsou daleko rozsáhlejší.

Žánr: Horor / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1973

Délka: 95 minut

Původní název: The Killing Kind

Režie: Curtis Harrington

Scénář: Tony Crechales, George Edwards

Produkce: George Edwards, Sal Grasso, Leon Mirell

Hudba: Andrew Belling

Kamera: Mario Tosi

Společnost: Dark Sky Films

Hrají: Ann Sothern (Thelma Lambertová), John Savage (Terry Lambert), Ruth Roman (Rhea Bensonová), Luana Anders (Louise), Cindy Williams (Lori), Sue Bernard (Tina), Marjorie Eaton (paní Orlandová), Peter Brocco (Louisin otec), Helene Winston (Flo), a další

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný