Vapet pro každého – Ve jménu krále

Úterní Vapet v řadě Pro každého přichystal na 1. září 2009 za 48,- Kč další zpracování mnohokráte viděného námětu s názvem Ve jménu krále. Ale pozor, nejde o nový český film! Život těžce pracující muže, známého prostě jako Farmář, se navždy změní poté, co do jejich vesnice Stonebridge vtrhnou loupeživí a nesmírně krutí Krugové. Zabijí mu syna a jeho ženu Solanu unesou. Farmář se vydá na cestu za osvobozením milované ženy a za zničením dávného nepřítele Galliana.

Zdá se vám to povědomé? Aby ne, vždyť už to tady bylo tolikrát. Opravdu se vám to pořád zdá povědomé? No ano, jde o další příspěvek novodobého Eda (Uweho) Wooda (Bolla) do sbírky zfilmovaných herních předloh. A tak tu vedle dnešní XIII máme i Dungeon Siege…

 

 

V království Ebu žije muž, kterému říkají Farmář (Hospodář), se svou krásnou ženou a synkem, a jediné, po čem touží, je v klidu obdělávat svá pole a být dobrým manželem a otcem. Jenže jeho osadu přepadnou ohavní skřeti Krugové, napůl zvířata, napůl lidé. Synka zabijí, a ženu Solanu odvlečou neznámo kam.

 

 

Farmář se ji vydává se svými přáteli hledat, chce pomstít smrt svého syna a dalších blízkých. Proti své vůli je zatažen do boje o osud celé země, a ukáže se, že je pro ni mnohem důležitější postavou, než kdokoli, včetně jeho samotného, předpokládal.

 

 

Proti stárnoucím králi Konreidovi totiž už dlouho intrikuje jeho zlotřilý synovec Duke Fallow. Touží se zmocnit trůnu, třeba i s pomocí čar. Tak se dostává do područí zlého mága Galliana. Krále se pokusí otrávit a spojí se s Krugy.

 

 

Král má sice na své straně dobrého mága Mericka a jeho dceru Muriellu, která také vládne čarodějnými schopnostmi, a věrného velitele Tarishe, skutečným hrdinou, který má sílu nepřátele porazit, je ale pouze Farmář – ve skutečnosti králův syn, kterého unesli nepřátelé, když mu byly tři roky.

 

 

Farmáře je třeba nejprve přesvědčit, že boj proti Krugům není jen jeho osobní věc, ale vzhledem k tomu, že se Gallian zmocnil Solany, oba cíle mu postupně splynou. Po řadě spektakulárních soubojů i davových bitev dobro vítězí, a i když starý král umírá, má svého nástupce – a ten už má taky svého nástupce, protože Solana je těhotná.

 

 

Překvapivě diváci tentokrát tolik jako obvykle nenadávají (i když leckdo ve filmu spíš než udávanou herní předlohu vidí Pána prstenů):

 

S Dungeon Siege to opravdu nemá moc společného, ale opět mě dokáže udivit Uwe Boll. Jak on dokáže sehnat takové obsazení, peníze a natočit tolik filmů za rok je mi záhadou. Právě tohle je však jedním z jeho mála opravdu koukatelných a ne vůbec špatných filmů.

 

 

Zmatené, trikově nevyrovnané, vizuálně nepříliš přesvědčivé a neskutečně hloupé. Přesto za jistých okolností zábavné. Pokud si dokážete užít špatné filmy, ve kterých hrají lidé, kteří VĚDÍ, že za tohle nedostanou Oscara, budete spokojeni.

 

Žánr: Akční / Dobrodružný / Pohádka / Fantasy

Země původu: Německo / Kanada / USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 122 minut

Původní název: In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale

Světová premiéra: 3. listopadu 2006 – USA (American Film Market)

Režie: Uwe Boll

Námět: Chris Taylor (hra "Dungeon Siege")

Scénář: Doug Taylor, Jason Rappaport, Dan Stroncak

Produkce: Brandon Baker, Uwe Boll, Dan Clarke, Stephen Hegyes, Wolfgang Herold, Chet Holmes, Bryan C. Knight, Michael Roesch, Peter Scheerer, Jonathan Shore, Shan Tam, Shawn Williamson

Hudba: Jessica de Rooij, Henning Lohner

Kamera: Mathias Neumann

Společnost: Brightlight Pictures / Boll Kino Beteiligungs GmbH & Co. KG / Herold Productions

Natáčeno: Burnaby, British Columbia, Kanada / Chilliwack, British Columbia, Kanada / Maple Ridge, British Columbia, Kanada / Sooke, British Columbia, Kanada / Vancouver Film Studios, Vancouver, British Columbia, Kanada / Vancouver Island, British Columbia, Kanada / Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Jason Statham (Farmář/Hospodář), Leelee Sobieski (Muriella), John Rhys-Davies (Merick), Ron Perlman (Norick), Claire Forlani (Solana), Kristanna Loken (Elora), Matthew Lillard (vévoda Fallow), Brian J. White (velitel Tarish), Mike Dopud (generál Backler), Will Sanderson (Bastian), Tania Saulnier (Tawlyn), Ray Liotta (Gallian), Burt Reynolds (král Konreid), Gabrielle Rose (Delinda), Terence Kelly (Trumaine), Colin Ford (Zeph), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný