FilmX – Neznámá

Druhým filmem v edici FilmX bude ve čtvrtek 29. října 2009 za 99,- Kč titul Neznámá. Příběh mladé Ukrajinky žijící v italském městě odhalí její smutnou minulost plnou násilí a ponižování. Ve snaze dosáhnout svých snů se snaží za každou cenu dostat práci. Stane se domácí hospodyní v bohaté rodině a stále více se jí rodina stává bližší. Ale jednoho dne přichází někdo z její minulosti a přináší nové zlo a násilí. Minulost má dlouhé prsty.

Rozlehlé italské město. Neznámá, záhadná žena, Irena, přišla do Itálie již před několika lety z Ukrajiny a dnes tápe mezi duchy minulosti a hledáním budoucnosti: dvě časové roviny, které se proplétají, překrývají a tvoří zajímavou skládačku a napínavé vyprávění. Kdo je skutečně Irena? Kousek po kousku okrýváme její příběh. Tato dívka uprchla z východní Evropy, stejně jako řada dalších mladých žen, a po strastiplné cestě se stala snadnou kořistí bezcitných a bezohledných mužů. Byla podrobena neskutečné brutalitě a ponížení, tak stále otřesné vzpomínce, že se jí nemůže zbavit. Pouze jedna krásná vzpomínka jí dává naději – na melancholickou, ztracenou lásku.

Dnes je Irena pobledlou a záhadnou ženou, která navzdory všemu stále vyzařuje fascinující přitažlivost. Hluboko uvnitř zůstává její povaha nezměněná. Pod zdánlivě poddajným zevnějškem se skrývá přirozená hrdost a divoká, vzpurná síla. Irena hledá práci v jednom domě, kde bydlí i Adacherovi – rodina zlatníků s jejich malou dcerkou. Ačkoliv je Ireninou prací uklízet společné prostory této budovy, jejím skutečným cílem je přiblížit se k rodině. Irenu před jejím cílem nezastaví nic, ani vražda. Neznámá uspěje nejen při získání si jejich důvěry, ale také získá nad nimi určitou moc. Zvláště pak nad malou Teaou, která trpí syndromem sníženého pudu sebezáchovy.

Nicméně, toto křehké „pouto“ má jen krátké trvání. Nejen že Irenu trápí noční můry a vidiny, ale také ji vystopuje děsivá postava z její minulosti. Je to Muffa, její únosce a pronásledovatel, a sama Irena se stává obětí. Jako se pomalu zvedá mlha, tak se začnou postupně odhalovat skutečné a domnělé pravdy, nové skutečnosti a hypotézy. Zvrat událostí je rychlý a doslova vás pohltí, pronikne vámi… stejně jako „Neznámá“.

Film diváky hodnocen kladně:

Drsný snímek, vyprávějící dramatický příběh plný sexuálního násilí, otroctví, chamtivosti a odplaty. Je neskutečně poutavý, brutální, bolestivý, přemýšlivý a zároveň láskyplný a zaslouží ten největší obdiv.

Žánr: Drama / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 2006

Délka: 116 minut

Původní název: La Sconosciuta

Světová premiéra: 19. října 2006 – Itálie (Rome Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 8. listopadu 2007

Režie: Giuseppe Tornatore

Scénář: Giuseppe Tornatore, Massimo De Rita

Produkce: Laura Fattori

Hudba: Ennio Morricone

Kamera: Fabio Zamarion

Střih: Massimo Quaglia

Kostýmy: Nicoletta Ercole

Zvuk: Gilberto Martinelli

Společnost: Medusa Film / Manigolda Film / Sky

Natáčeno: Trieste, Friuli – Venezia Giulia, Itálie

Hrají: Kseniya Rappoport (Irena), Pierfrancesco Favino (Donato Adacher), Alessandro Haber (vrátný), Claudia Gerini (Valeria Adacherová), Michele Placido (Muffa), Piera Degli Esposti (Gina), Margherita Buy (advokátka Ireny), Ángela Molina (Lucrezia), Clara Dossena (Tea Adacherová), Nicola Di Pinto (Irenin milenec), Paolo Elmo (Nello), Simona Nobili (policistka), Elisa Morucci (servírka), Pino Calabrese (úředník), Gisella Marengo (policistka), Gabriella Barbuti (zdravotní sestra), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: ze zákulisí, ochutnávka, upoutávka