DVD edice – Nový život

Na stránkách DVD edice se včas a předstihem objevil soupis plánovaných titulů, ale konkrétní data vydání jsou jako vždy na počátku měsíce neznámá. Informace tak připravujeme s předstihem. Pak čerpáme z hotových článků, ale nejdřív musíme znát konkrétní den. Jako třeba dnes ve středu 18. listopadu 2009, kdy došlo k vydání za obvyklých 49,- Kč dalšího příspěvku k poznání severské kinematografie Nový život. Jediný způsob jak zachránit vlastní dítě je předstíraná duševní porucha.

Gertrud je sedmnáctiletá dívka ze sociálně slabé rodiny. Díky tomu se proti své vůli dostane do domova pro mladistvé. Ve Švédsku totiž roku 1951 vzniká nová společnost, ve které nemá být místo pro sociálně nebo mentálně slabé.

 

 

Aby se Gertrud dostala z domova ven, musela by se nechat sterilizovat. Gertrud souhlasí, ale zanedlouho zjistí, že je těhotná se správcem domova Axelem, do kterého se předtím zamilovala. Uvědomuje si, že během sterilizace by o dítě přišla a proto hledá z této zoufalé situace východisko.

 

 

Gertrud předstírá duševní chorobu, díky které se dostane do psychiatrické léčebny, kde jí žádná sterilizace nehrozí. Zaplatí za to ale vysokou cenu. Sen o normálním životě s Axelem a dítětem se rozplývá.

 

 

Gertrud se podaří obelstít systém, ale zaplatí za to svou vlastní budoucností…

 

Dle diváků výborné drama, vycházející se skutečných událostí.

Žánr: Drama

Země původu: Švédsko / Finsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 102 minut

Původní název: Den nya människan/The New Man

Světová premiéra: 23. února 2007 – Švédsko

Režie: Klaus Härö  

Scénář: Jimmy Karlsson, Kjell Sundstedt

Produkce: Lars Blomgren, Gunnar Carlsson, Charlotta Denward, Claes Olsson, Peter Possne

Hudba: Michael Galasso

Kamera: Jarkko T. Laine

Střih: Tomas Täng

Kostýmy: Charlotta Gustavsson

Společnost: Filmlance International AB / Kinoproduction

Hrají: Lo Kauppi (Jenny), Ellen Mattsson (Astrid), Ann-Sofie Nurmi (Alba), Nadja Mirmiran (Erika), Tobias Aspelin (Dr. Berg), Linda Kulle (Ingrid), Monica Edwardson (Birgitta),   Anna Littorin (Lisa), Happy Jankell (Anna), Bengt C.W. Carlsson (vychovatel), Anders Beckman (úředník), Ola Wahlström (uvaděč v kině), Claes Hartelius (Annin otec), Karin Knutsson (Annina matka), Sven-Åke Gustavsson (Artur), Dag Helmerson (novinář), Susanne Hellström (novinářka), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 švédsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: z naší nabídky