Vapet pro každého – Tajemství

Filmy Luca Bessona jsou vyčerpány a Vapet v úterý 8. prosince 2009 v ediční řadě Pro každého za 48,- Kč nabízí drama Tajemství. Tíživé rodinné tajemství a příběh vášně se odhalují skrze vnitřní svět osamělého chlapce Françoise.

 

Malý Francois vidí svou rodinu naprosto idylicky. Přesto si vymyslí, že má bratra. Z krátkých vyprávění si pak v představách složil i romantickou minulost rodičů. Jediné, co nezapadá do této iluze dokonalého štěstí, je stále častější výraz zklamání v otcových očích, když se na Francoise dívá.

 

 

Až v den svých patnáctých narozenin se Francois dozví pravdu. Rodinná přítelkyně mu prozradí zdrcující skutečnost, nepřikrášlenou dětskou fantazií nebo lží. Nic není tak idylické, jak si vysnil, a minulost jeho rodičů je mnohem temnější, než se na první pohled zdá. Tíží je tajemství, které nikdy nemělo být vyzrazeno.

 

 

Tajemství je adaptací literární předlohy stejnojmenného románu Philippa Grimberta, který vyšel v roce 2004 v nakladatelství Grasset & Fasquelle. Příběh vypráví osud jeho židovské rodiny od 30. let až po současnost očima mladého chlapce – Francoise. Film za prvních 6 týdnů promítání vidělo ve Francii na 1,5 miliónů diváků.

 

 

Z těch mála komentářů:

 

Filmu vcelku není co vytknou – stylizace, obraz, herci, scénář, vše sedí, jak má. Žel režisér se rozhodl, že nám bude jen sdělovat, nikoli vyprávět a tím nás připravil o divácký zážitek a barevnější pohled na historii.

 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2007

Délka: 103 minut

Původní název: Un secret

Světová premiéra: 3. září 2007 – Kanada (Montréal World Film Festival)

Režie: Claude Miller

Námět: Philippe Grimbert (román)

Scénář: Claude Miller

Produkce: Alfred Hürmer, Yves Marmion

Hudba: Zbigniew Preisner

Kamera: Gérard de Battista

Střih: Véronique Lange

Společnost: Canal+ / France 3 Cinéma / Région Ile-de-France / Soficinéma 2 / Soficinéma 3 / UGC YM

Natáčeno: Baraize, Indre, Francie / Creuse, Francie / Mémorial de la Shoah, 17 Rue Geoffroy L’Asnier, Paris 4, Paříž, Francie / Plage fluviale, L’Isle Adam, Val-d’Oise, Francie / Salle des mariages, Mairie, Montrouge, Hauts-de-Seine, Francie

Hrají: Cécile De France (Tania Stirnová/Grimbert), Patrick Bruel (Maxime Nathan Grinberg/Grimbert), Ludivine Sagnier (Hannah Golda Sirnová/Grinberg), Julie Depardieu (Louise), Mathieu Amalric (François Grimbert v 37 letech), Nathalie Boutefeu (Esther), Yves Verhoeven /Guillaume), Yves Jacques (velitel Béraud), Sam Garbarski (Joseph), Orlando Nicoletti (Simon Grinberg v 7 letech), Valentin Vigourt (François Grimbert v 7 letech), Quentin Dubuis (François Grimbert ve 14 letech), Myriam Fuks (matka Hannah), Robert Plagnol (Robert Stirn), Michel Israel (otec Hannah), Eric Godon (Serge Klarsfeld), Justine Jouxtel (Rebecca Finkeová), Timothéee Laissard (Paul), Annie Savarin (Mathilde), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: ?