North Video – Der Lebensborn – Pramen života

North Video sáhne v úterý 8. prosince 2009 opět do domácí tvorby a za 49,- Kč bude ke koupi Pramen života. Příběh za okupace zavlečené dívky na převýchovu do Německa, vybrané do tajného programu, ve kterém spolu s dalšími oběťmi prochází nacistickou výchovou a má otěhotnět s pečlivě vybraným esesákem… Baladický příběh dívky, která se ocitne v říši zla.

Program Lebensborn je spíš znám jako odcizení a převýchova rasově vhodných dětí. Na toto téma napsal autor scénář k česko-polskému snímku Kukačka v temném lese, který získal Velkou cenu na třetím světovém festivalu v Sapporu v roce 1987. Scénář filmu Pramen života se tentokrát baladicky a komorně dotýká nacistické akce, pokoušející se o vypěstění nordické rasy.

 

Pod hávem rasového úřadu SS byl styk vybraných mužů a žen ověnčen pohanskými a germánskými rituály. Tajně se týkal všech porobených a satelitních území Třetí Říše v symbolickém kříži od severského Bergenu po Terst, od mazurských močálů po Ostende. Budoucí centrum panské rasy mělo být ve Slezsku.  

 

Sanatorium Isolde kdesi ve Slezsku osvobozuje na jaře 1945 Rudá armáda. Šéflékařka Waage rychle pálí kompromitující materiály, potom spáchá sebevraždu.

 

 

 

Sudety, 1939, krátce po záboru. Grétce před očima umírá matka, otec si záhy nachází novou životní družku, takže se nakonec rozhodne poslechnout rady pana učitele, aby odjela do sanatoria Isolde a stala se příští elitou. V tu chvíli ještě netuší, že tím vstupuje do nacistického programu Lebensborn, který pod záminkou preventivního snímkování proti TBC hledal ideální představitele nordické rasy. Národnost nerozhoduje, pouze rasa. A tu splňuje Grétka Weiser díky osudové shodě, že se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše, Himmler.

 

 

Dívka je již svým bytostným založením bílou vránou v hejnu. Jako rasový míšenec je v Lebensbornu spíše outsiderem. Její podvědomá mateřskost a zbožnost ji táhne k soucitu se všemi trýzněnými a pronásledovanými tvory, nikdy se nepřizpůsobí odlidštěnému mýtu a silám zla.

 

 

 

Grétka se ocitá v cizím a mrazivém prostředí pruských jezer, o svém poslání zprvu nemá tušení. Lesní sanatorium Isolde je skryto před světem, ušetřeno viditelných hrůz. O to rafinovaněji se hraje o dívčinu duši, i když zde jde pouze o její tělo. Podstupuje dril výchovy v dokonalou Němku, potom má počít s jedním z elitních mužů SS dítě, porodit ho a nedlouho poté ho odevzdat velké nacistické věci.

 

 

Sanatorium kdysi patřilo rodině židovského chlapce. Leo je zde držen bez naděje na přežití díky tučnému výkupnému svých rodičů. Dva vyvrženci se zákonitě sbližují jako dva bludné kameny uvízlé v ledu, i příroda zde tak hraje svou roli. Spíš ze vzdoru i soucitu, než ze skutečné tělesné touhy, se Grétka miluje s Leem před jeho odjezdem do transportu. Noc slunovratových obřadů je jejich labutí písní.

 

 

I Grétčin čas se naplňuje na mořském pobřeží. Porodí chlapce, kterého si odnášejí řádové sestry a ani nacističtí vědci netuší, že jde o židovské dítě. Dívčina volba je tragický triumf proti fatálním silám, podvědomou cestou k Bohu. Nedlouho po porodu se ale pokusí o útěk, je chycena a poslána do koncentračního tábora. Po válce se marně pokouší najít svého syna. Nakonec se vrací do rodného kraje. 

 

 

Zdálo se, že nezůstal ani stín naděje. Grétka se vrací do krajiny svého dětství, zpustošeného válkou. A právě tam najde jiskřičku světla. Život jde dál. Na samém počátku příběhu přenesla židovské děvčátko přes hranici do bezpečí. To dítě, jako ubohé zvířátko, samo přežilo, přečkalo v bídném úkrytu vesnické márnice celou válku. Na jejím konci se ty dvě zraněné děti našly a Grétka nachází smíření se svým životem v péči o jiné židovské dítě.

 

Film je koncipován baladicky, většinu obrazu tak zabírají horizonty nebe a zamrzlá země, odvěký svár ledu a plamenů, s neviditelným zurčením podzemních pramenů. Píseň Franze Schuberta o Dívce a smrti je hudebním leitmotivem a blízké moře symbolem konečnosti lidského osudu.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Z diváckých komentářů:  

 

Ojedinělý filmový náhled do nacistického projektu Lebensborn. Snímek snad ve všech ohledech připomíná pozdější spolupráci Cieslara a Körnera, Krev zmizelého.

Zadní strana

Žánr: Drama / Historický / Psychologický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2000

Délka: 106 minut (1:45:42)

Premiéra v kinech ČR: 3. února 2000

Režie: Milan Cieslar

Asistent režie: Bisi Arichtev, Michal Pátek

Pomocná režie: Karel Bezděk, Josef Loučím

Námět: Vladimír Körner

Scénář: Vladimír Körner, Milan Cieslar

Dramaturgie: Marča Arichteva

Produkce: Vladimíra Kopecká, Barbora Růžičková, Marča Arichteva, Ivan Vakaráč, Marta Prachařová, Milan Cieslar, Olga Grossmanová

Hudba: Jan Černý, Richard Wagner, Franz Schubert, Franz von Suppé

Kamera: Marek Jícha

Asistent kamery: Jan Jirák

Střih: Miloslav Liška

Kostýmy: Evženie Rážová

Masky: Josef Borovička

Architekt: Jan Vlasák

Výtvarník: Jan Kropáček

Zvuk: Jiří Meixner, Ivo Špalj

Choreograf: Jan Hartmann

Odborný poradce: Lenka Reinerová (německé dialogy), Renata Putzlacher-Buchtová (polské dialogy), Ortrun Heinkelein (jazyková koordinace), David Květoň (jazyková koordinace)

Společnost: Happy Celluloid / Česká televize

Hrají: Monika Hilmerová (Grétka Weiserová), Michal Sieczkowski (Leo), Johana Tesařová (Klára), Vilma Cibulková (šéflékařka Waage), Karel Dobrý (Odillo), Bronislav Poloczek (Kašuba), Josef Somr (učitel), Božidara Turzonovová (matka Grétky), Alois Švehlík (otec Grétky), Lubomír Kostelka (hrobník), Vítězslav Jandák (komisař Lottes), Zdeňka Sajfertová (vrchní sestra), Elin Špidlová (Rosa), Kateřina Hejná (Janka), Kristýna Luťanská (Inge), Ortrun Heinkelein (Gudrun), Václav Mareš (reichsführer Himmler), Zdeněk Maryška (Dr. Conti), Otto Ševčík (knihkupec), Danuše Klichová (Hedvika), Martin Stránský (Helmut), Ryszard Pochroň (průvodčí), Malgorzata Pikus (řeholnice), Bohumír Ličman (mistr z textilky), Jana Postlerová (polská pradlena), Anna Szczebrińská (Polka z vlaku), Jan Szymik (polský voják), Jan Filipenský (ruský důstojník), Adéla Pristášová (Líza), Ivo Kubečka (rentgenolog), Nikola Jančíková (Sussie), Ivan Gübel (průvodčí vlaku do sanatoria Isolde), Adéla Šeďová (Francouzka), Radan Kukal (železniční dozorce), Eva Záběhlická (Schertlerová), Klára Jíchová (miminko Sussie), Markéta Mlejnková (sousedka), Barbora Kempná (sousedka), Petra Nash (sousedka), Zdena Grafnetrová (sousedka), Václav Kučera (důstojník SS), Robert Štěrba (důstojník SS), Martin Pospíšil (voják SS), Martina Chvostová (francouzštinářka), Lena Pešáková (Erika), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (1,78:1 letterbox)

Bonus: Z naší nabídky (trailery: Momentky, Hitman 3, Anna Karenina, Král sokolů, Battlestar Galactica – 3. sezóna, Noc a město, Opravdová blondýnka, Hudba ze sousedního pokoje, Piráti z Pacifiku, Titus); Nejen pro nejmenší (ukázky z animovaných filmů: Král dinosaurů, Kniha džunglí, Lví král Simba, Kapitán Flamingo, Sonic, Pucca, Spider-man)

původní "plnohodnotné" vydání obsahovalo sadu cizojazyčných titulků a bonusy (Komentář režiséra; Upoutávky; Kamerové zkoušky; Dokument o scénáristovi filmu)