Eusebius – Galaxy Quest

Eusebius má v plánu na pátek 18. prosince 2009 za 49,- Kč sci-fi komedii Galaxy Quest. Seriál sice skončil, ale dobrodružství teprve začíná… Parodie na všemožné vesmírné ságy (jak někteří s nadsázkou říkají, nejlepší existující epizoda Star Treku), která ovšem nezesměšňuje, jen „s láskou" a znalostí těží z jejich obliby.

 

Nejsou astronauty ani hrdiny, pouze je hrají v televizi. Po čtyři sezóny, od roku 1979 do roku 1982, posádka lodi NSEA Protector oblékala své uniformy do vzrušujících a často i nebezpečných misí ve vesmíru. Pak byl jejich seriál zrušen.

 

 

 

 

Po téměř dvaceti letech hvězdy již klasického sci-fi seriálu "Galaxy Quest" stále oblečeni ve svých kostýmech účinkují na nejrůznějších setkáních sci-fi fanoušků, jež na ně nemohou zapomenout. Pro bývalé herce je tohle účinkování prostředkem živobytí.

 

 

 

 

Někteří však jejich seriálová dobrodružství berou příliš vážně. Komedie Galaxy Quest rozvíjí vtipný a zajímavý nápad – jak by se asi zachovali ti, jejichž tváře jsou důvěrně známé z televizních obrazovek a jsou diváky obdivováni pro mimořádné osobní hrdinství a schopnost rozhodovat se ve stresových situacích, kdyby se měli chovat podle svých rolí?

 

 

 

 

Představují hrdiny, kteří jsou doslova nabiti znalostmi a zkušenostmi, jež běžnému smrtelníkovi prostě unikají. Jenže ve skutečnosti jsou to jen lidé. Před kamerou dokázali své role sugestivně interpretovat, ale když dojde na lámání chleba, tedy na skutečnou cestu do vesmíru, promění se v hrstku egocentrických, žárlivých jedinců, jen sotva schopných sebemenšího rizika.

 

 

 

 

Thermiáni, mimozemšťané z planety Klatu Nebula, totiž zaměnily televizní seriál za historický dokument. Zrekonstruují podle seriálu kosmickou loď a vydávají se na Zemi, aby požádali komandéra Petera Quinciho Taggarta a jeho posádku o pomoc v boji proti zlým a velmi skutečným nepřátelům. Posádka s tolika zdokumentovanými úspěchy je pro ně jedinou nadějí před agresivním generálem Sarrisem.

 

 

 

 

Bez scénáře, bez režiséra a bez ponětí o tom, jak se cestuje doopravdy vesmírem, se herci stávají aktéry představení svých životů, aby se stali hrdiny, tak jak si to o nich myslí nebozí Thermiáni.

 

 

 

 

 

Vcelku málokdy se povede, aby dokázal někdo zparodovat sám sebe a navíc ještě úspěšně. Kutil Tim, astronautka Ripleyová… Něco málo třeba tady.

 

Žánr: Komedie / Sci-fi / Akční / Dobrodružný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 98 minut

Původní název: Galaxy Quest / Captain Starshine

Světová premiéra: 23. prosince 1999 – Kanada

Kinopremiéra v ČR: 29. června 2000

Režie: Dean Parisot

Scénář: David Howard, Robert Gordon

Produkce: Elizabeth Cantillon, Allegra Clegg, Suzann Ellis, Sona Gourgouris, Mark Johnson, Janet Lewin, Charles Newirth

Hudba: David Newman

Kamera: Jerzy Zielinski

Střih: Don Zimmerman

Kostýmy: Albert Wolsky

Společnost: DreamWorks SKG

Natáčeno: Culver Studios – 9336 W. Washington Blvd., Culver City, Kaliforniw, USA / Goblin Valley State Park – Highway 24, Green River, Utah, USA / Hollywood Palladium – 6215 Sunset Boulevard, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Malibu, Kalifornie, USA

Hrají: Tim Allen (Jason Nesmith/komandér Peter Quincy Taggart), Sigourney Weaver (Gwen DeMarcová/poručík Tawny Madisonová), Alan Rickman (sir Alexander Dane/doktor Lazarus), Tony Shalhoub (Fred Kwan/seržant Chen), Sam Rockwell (Guy Fleegman/náčelník bezpečnosti), Daryl Mitchell (Tommy Webber/poručík Laredo), Enrico Colantoni (Mathesar), Robin Sachs (generál Sarris), Patrick Breen (Quellek), Missi Pyle (Laliari/Jane Doeová), Jed Rees (Teb), Justin Long (Brandon), Jeremy Howard (Kyle), Kaitlin Cullum (Katelyn), Jonathan Feyer (Hollister), Corbin Bleu (mladý Tommy), Wayne Pére (Lathe), Samuel Lloyd (Neru), a další

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 2.0 polsky (lektor) 

 

 

Titulky: anglicky pro neslyšící, maďarsky, turecky, řecky

 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1 anamorf, podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: On Location in Space (Natáčení ve vesmíru, 10:05 min., anglicky), Cutting Room Floor (Co zůstalo ve střižně, 10:05 min., anglicky), Theatrical Trailer (1:48 min., anglicky) 

 

 

 

Obavy znalců se ukázaly oprávněné, české titulky nikde…