North Video – Battlestar Galactica 21. DVD

North Video v úterý 22. prosince 2009 přináší v řadě Světový seriál další DVD třetí sezóny (celkově jednadvacáté) seriálu Battlestar Galactica za 49,- Kč.

 

Cyloni byli stvořeni lidmi. Vyvinuli se. Vzbouřili se. Existuje mnoho kopií. A mají plán …

 

Hvězdná sága pokračuje: flotila vesmírných plavidel v čele s bitevní lodí Galactica putuje k bájné planetě Zemi, na které by zdecimované lidstvo po zdrcujícím útoku Cylonů našlo nový domov.

 

DVD obsahuje další dvě epizody:

 

7. Cesta ke spáse (A Measure of Salvation)

Režie: Bill Eagles 

Scénář: Michael Angeli 

 

Průzkumné lodě z Galacticy naleznou volně plující a bezmocnou cylonskou mateřskou loď ve Lví mlhovině. Apollo a Athéna vedou průzkumný tým. Mezi velkým množstvím mrtvých Cylonů jich zůstalo jen pět stěží na živu. Apollo a Athéna spěchají s těmito cennými vězni zpět na Galacticu. Dr. Cottle všechny posílá do karantény, aby mohl studovat a identifikovat virus, který infikoval cylonskou loď.

 

Lidé jsou vůči tomuto specifickému patogenu imunní – stejně tak jako Athéna, matka napůl lidského dítěte. Žádný z ostatních Cylonů však takové štěstí nemá. Cottlovi se podaří vytvořit vakcínu, která zastaví účinky viru. Cyloni však mají v krvi protilátky, které vakcínu rozloží. Když tedy vězni nebudou dostávat pravidelné dávky vakcíny, zemřou. Zlákán nadějí na získání tohoto pochybného léku, vyzradí cylonský vězeň Simon vše, co ví. Vysvětlí lidem, že tento virus může být přenesen po smrti Cylonů na loď znovuzrození a zmíní se, že je Dr. Baltar živý a pomáhá Cylonům v jejich pátrání po Zemi. Adama a Roslinová jsou tímto odhalením ohromeni.

 

Mezitím se v srdci cylonské flotily D’Anna a Caprica obrátili proti Baltarovi. Věří, že Baltar o viru věděl celou dobu a zavedl je do mlhoviny, aby je zabil. Aby se přiznal, rozhodnou se ho mučit. Vyčerpán bolestí najde Baltar útočiště ve svých představách se Six, která by mu mohla nabídnout jedinou naději ke spáse. Na Galactice Leeho napadne, že kdyby skočili s Galacticou na dosah cylonské Lodě znovuzrození a zabili své cylonské zajatce, ti by se přenesli do nových těl a infekce by se rozšířila napříč cylonskou flotilou. Ta by se pak volně šířila a nakonec zničila celou cylonskou rasu. Šokovaný Helo prohlásí, že by to bylo morálně špatné a admirál Adama sdílí jeho pochybnosti. Athénu myšlenka na zničení celé její rasy rmoutí, ale Helovi říká, že musí zůstat loajální lidem.

 

Roslinová věří, že genocida je za těchto okolností ospravedlnitelná a vydává rozkaz k provedení akce. Když však Galactica skočí do cylonského prostoru a chystá se vězně popravit, zjistí, že Cyloni jsou již mrtví. Helo totiž přepnul přívod vzduchu do cely a Cyloni se udusili ještě před tím, než byla v dosahu Loď znovuzrození. Galactica tedy skočí zpět k flotile a vydávají se opět vstříc Zemi. Tentokrát však s vědomím, že ji musí najít dříve než cylonská flotila…

 

8. Hrdina (Hero)

Režie: Michael Rymer 

Scénář: David Eick 

 

Doprostřed flotily skočí tři cylonské Raidery a Galactica ihned vysílá Vipery. Ve skutečnosti však dva Raidery pronásledují a střílí na třetího. Starbuck a Kat využijí situace a tyto dva pronásledující Raidery sestřelí. Nato se ozve ze třetího Raideru přes rádio zoufalý hlas muže, který si říká Bulldog. Poté, co to uslyší admirál Adama, vydává nečekaný rozkaz, aby bylo plavidlu umožněno přistát na Galactice. Vystoupí z něj vyčerpaný muž. DNA test potvrzuje, že je to poručík Daniel "Bulldog" Novacek, který kdysi sloužil pod Adamou.

 

Novacek a Adama řeknou prezidentce Roslinové, že spolu byli asi rok před útokem na kolonie na misi, při které byl Novacek sestřelen horníky, kteří nelegálně těžili tylium nebezpečně blízko cylonské hranici. Adama ho považoval za mrtvého, ale Novacek se katapultoval a byl zajat Cylony. Po tři roky ho drželi v cele na palubě basestar. Nakonec se mu podařilo utéct, ukrást Raider a doletět k flotile. Roslinová se domnívá, že tato prostá historka není úplnou pravdou, ale Adama ji žádá, aby mu prostě věřila. Adama se později s celým příběhem svěřuje svému synovi. Admiralita ve skutečnosti Adamovi rozkázala, aby zjistil informace o Cylonech, ne o hornících. Zatímco on vše pozoroval na palubě jeho Battlestar Valkyrie, Novacek, jeho nejlepší pilot, letěl v malé stealth lodi za hranici na cylonské území, kde měl nalézt důkazy o cylonském zbrojení.

 

V tu chvíli na Novacka zaútočilo neznámé plavidlo. Adama se poté, co zaznamenal další blížící se plavidla, rozhodl Novackovu loď sestřelit, aby zabránil odhalení mise. Nyní musí čelit nejen dlouholeté vině, ale také faktu, že navzdory jeho snaze Cyloni Novacka objevili a zajali. Adama teď věří, že jeho neúspěšná mise vyprovokovala Cylony k masivnímu útoku na kolonie. Zatímco se Adama zpovídá svému synovi, dozvídá se Novacek ten stejný příběh od Tighe, který byl tehdy také na palubě Valkyrie. Novacek netušil, že za jeho uvěznění Cylony mohl jeho vlastní velící důstojník. Je tím zděšen. Mezitím Starbuck ze záznamu odhaluje, že Raidery, které pronásledovaly Novacka, úmyslně střílely vedle. Dochází k závěru, že Novackův útěk byl plánem Cylonů a svěřuje se Tighovi. Poté Novacek bez varování brutálně zaútočí na Adamu.

 

Tigh ovšem dorazí včas a odtrhává Novacka od Adamy. Se Starbuck jim došlo, že celý Novackův útěk byl zinscenován Cylony, kteří věděli, že až se dozví pravdu, půjde po admirálovi. Ten nakonec obdrží od prezidentky medaili za zásluhy a 45 let služby u koloniální flotily. Novacek poté odlétá z Galacticy na jinou loď ve flotile, ale admirál Adama ho nenechá odejít jen tak. Přináší mu jeho uniformu s tím, že na Galactice má dveře otevřené…

 

Jako vždy jsou obsahy epizod převzaty z www.bsg.cz, kde najdete i mnoho dalších informací.

 

Žánr: TV seriál / Sci-Fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: ? minut 

 

Údaje o DVD:  

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky (česky bez titulků, česky s českými titulky, česky s anglickými titulky)

Titulky: česky (Viktor „Winner" Dvořák)

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: ?