Blesk – Beowulf a Grendel

Z katalogu H.C.E. vyjde s logem Blesku v úterý 13. dubna 2010 další (televizní) zpracování legendy s názvem Beowulf a Grendel, mělo by být ke koupi za 59,- Kč. Tato adaptace severského mýtu vznikla ve stejném roce, jako její daleko známější Zemeckisův digitální bratříček.

Nová verze příběhu o hrdinném válečníkovi Beowulfovi, který se se svými válečníky postavil stvůře jménem Grendel. Grendel je netvor, terorizující severské království – je strašlivý, silný a plný nenávisti. Pouze neohrožený Beowulf a jeho meč jej mohou zastavit jednou provždy.

 

Spíš podprůměrné hodnocení tohoto údajně velmi volného zpracování pro televizní Sci Fi channel u nás doma není komentována, na rozdíl od zahraničí. Takže mix postřehů z wikipedie s komentáři zahraničních diváků:

 

– Beowulf v básni bojuje s Grendelem „tváří v tvář", ve filmu využívá královské zbraně, jakési čtyřnásobné kuše s výbušným střelivem (high-tech výbava a nálože na šípech v pátém století?)

– film se věnuje jen části předlohy, zcela pomíjí líčení jeho života a ani Beowulf ve filmu není korunován králem

 

 

 

– některé lodě, s nimiž Beowulf pluje do Dánska, vypadají jako Santa Maria a Pinta

 

 

 

– Beowulfův příjezd sleduje princ Unferth pomocí dalekohledu?

– Grendel místo v jeskyni v bažinách žije v lese (vypadá jako nepovedený Robocop a zcela mizí metaforický odkaz na jeho podzemní, pekelný původ, všichni mluví o tom, že je silný jako 30 dospělých mužů, ale za celý film se nedočkáme jediné ukázky jeho schopností)

 

 

 

– dánský soud, který vypadá jak přenesený z antického Řecka

 

 

 

– a řada dalších odlišností od předlohy

Jeden odsuzující hlas – Netvrdím, že autoři musí pochopit a analyzovat báseň ve staré angličtině, ale mohli se alespoň pokusit přečíst překlad do moderní angličtiny a postavit příběh na základě toho, co četli. Původní příběh je napínavý dost, tak proč přidávat další nesmyslné prvky, které zcela zničily příběh? Co je špatného na původním textu? V něm žádná love-story není! Proč někdo nemůže vytvořit slušný film z tak legendárního námětu?

 

A jeden umírněný – Co bychom chtěli? Rozpočet pouhých 1,4 milionů EUR, jak dobře víte, je skoro víc, než obvykle stojí jediná epizoda Battlestar Galactica…

O úrovni filmu svědčí scéna, kdy je princ Unferth proboden mečem a „plive krev několik metrů okolo". Princezna Ingrid se k němu jemně skloní a prohlásí – Budeš v pořádku, můj princi…

Žánr: Fantasy / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 90 minut

Původní název: Grendel

Světová premiéra: 13. ledna 2007 – USA

Režie: Nick Lyon

Scénář: Ron Fernandez, Berkeley Anderson

Produkce: Jeffery Beach, John Cappilla, Phillip J. Roth, T. J. Sakasegawa

Hudba: Nathan Furst

Kamera: Lorenzo Senatore

Střih: Matt Michael

Společnost: NBC Universal Television

Natáčeno: Sofia, Bulharsko

Hrají: Chris Bruno (Beowulf), Marina Sirtis (královna Wealhtheow), Michael Jack Minor (Unferth), Chuck Hittinger (Finn), Alexis Peters (Ingrid), Ben Cross (král Hrothgar), Atanas Srebrev (Wulfgar), Andrey Slabakov (Eclaf), Harry Anichkin (král Higlack), Maxim Gentchev (Olf), Raicho Vasilev (Sigmund), Ivo Simeonov (McGowin), Ruslan Kupenov (Rafel), Assen Blatechki (Renn), Todor Chapkanov (Sentry), Vlado Mihailov (kapitán), George Zlatarev (zběh), Ivaylo Geraskov (Conny), Grendel (trol, CGI model), Hag (Grendelova matka, CGI model), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

(podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: