Blesk – Šimpanz Mookie

H.C.E. tentokrát s logem Blesku ve středu 21. dubna 2010 namísto obvyklého animovaného kousku pro mladší diváky nabídne hraný rodinný film Šimpanz Mookie za 49,- Kč. Co všechno může potkat šimpanze, který umí mluvit.

Kdesi v Africe dopadne podivný meteorit, který ozáří malou šimpanzici. Právě tu o půl roku později koupí mexický boháč pro svého synka, jenže opička mu uteče a zanedlouho ji zesláblou v poušti čirou náhodou objeví francouzský misionář, bratr Benedict.

 

Vezme ji s sebou do misie, pojmenuje Mookie a zahrne opici dojemnou péčí. Po roce se ale ukáže, že malá opička je poněkud zvláštní – umí mluvit. Vzbudí senzaci a zájem vědců, kteří chtějí šimpanze získat pro vědecké účely a to po dobrém či zlém. Zájem projeví americký profesor Richardson z Centra pro výzkum primátů, jenže Benedict nechce, aby se jeho "dětátko" stalo středem vědeckého výzkumu kdesi v Americe, rozhodne se s opičkou uprchnout a požádá o pomoc přítele Pabla.

 

Ten mu dohodí francouzského boxera Antoina Capellu, který proti sobě právě poštval místního mafiána Valdeze, protože odmítl prohrát zápas a knokautoval jeho borce. Capella sice souhlasí, že vezme mnicha s opicí s sebou, ale teprve poté, co mu Pablo slíbí pět tisíc dolarů.

 

Benedict unese opici z nemocnice a pak se společně s boxerem vydá na dobrodružnou pouť Mexikem do hlavního města. Do Mexico City je ale cesta dlouhá, zvláště když máte v patách bandu gangsterů.

 

Benedict není s Capellovou společností příliš spokojen a rád by pokračoval vlastní cestou, boxer si však hodlá vydělat slíbené dolary a nepustí ho, navíc si opička boxera rychle oblíbí. Pronásledováni Valdezem a jeho muži stejně urputně jako profesorem Richardsem a policií, prožije zvláštní trojice řadu dobrodružných i komických peripetií, během nichž se projeví nejen další neobvyklé vlastnosti šimpanzice Mookie, ale také skutečná povaha jen zdánlivě nerudného boxera.

 

Hodnocení mezi 20 a 40 procenty s komentáři, hovořícími o nepříjemném nevtipném pokusu o rodinnou komedii, které se nehodí ani pro děti, ani pro jejich rodiče. A nepomůže ani bývalý skvělý fotbalista…

Žánr: Komedie / Rodinný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1998

Délka: 87 minut

Původní název: Mookie

Světová premiéra: 9. prosince 19988 – Belgie, Francie

Kinopremiéra v ČR: 15. června 2000

Režie: Hervé Palud

Scénář: Igor Aptekman, Simon Michaël, Hervé Palud

Produkce: Claude Berri, Pierre Grunstein

Hudba: Manu Katché

Kamera: Bernard Lutic

Střih: Roland Baubeau

Kostýmy: Martine Rapin

Společnost: Canal+ / Hop-La Productions / Katharina / Renn Productions / TF1 Films Production

Natáčeno: Mexico City, Distrito Federal, Mexiko / Parras, Coahuíla, Mexiko / Saltillo, Coahuíla, Mexiko

Hrají: Eric Cantona (Antoine Capella), Jacques Villeret (Frère Benoît), Emiliano Suarez (Valdez), Carlo Ortiz (Fanfan), Harry Porter (Richardson), Valérie Bonneton (sestra Rose), Magda Brueggemann (sestra Montoya), Victor Sanchez Ramirez (Pablo), Miguel Ángel Fuentes (El Indio), Dominique Besnehard (majitel restaurace "Le Gai Paris"), Rocky Albert Nirschl, José Viller, José Aquilis, Ofelia D’Acosta, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: