FilmX – Všude dobře, proč být doma

Druhým příspěvkem v edici FilmX ve čtvrtek 22. dubna 2010 za 99,- Kč bude film Všude dobře, proč být doma. Nemají zdaleka tušení, co všechno je na pouti za novým domovem může potkat.

Oscarový tvůrce legendárního filmu Americká krása Sam Mendes ve svém novém projektu dokazuje pravdivost známé lidové moudrosti o tom, že těhotenství je dřina.

 

V případě mladé dvojice Burt a Verona to platí dvojnásobně. Dlouho žili svobodně, skromně, bez vlastního domu. Ale teď čekají dítě. Nalezení vhodného „hnízda" jim zrovna nejde a než se dítě přihlásí o slovo, mají před sebou ještě dlouhou cestu k nalezení životní rovnováhy.

 

Po spíše dramatickém Nouzovém východu zabrousil režisér Sam Mendes do komediálních vod, čímž potvrdil svou pověst žánrového chameleona. Obsazení jeho novinky vypadá jako sázka na jistotu, v jedné z hlavních rolí se objeví John Kasinski, známý z oceňované americké verze seriálu Kancl. Herecky ho jistí třeba sympaticky prošedivělý veterán Jeff Daniels, nebo představitelka mladé hollywoodské vlny Maggie Gyllenhaal, která si před několika lety odnesla z festivalu v Karlových Varech cenu pro nejlepší herečku za snímek Sherrybaby.

 

Další z filmů, které si nesou vysoké hodnocení přes 70 procent a řadu spokojených i kritických komentářů:

Krásný příběh, pozitivní atmosféra, obyčejná zápletka a fantastičtí herci. Vtipné scény, vtipné dialogy.

 

Suchá a nezáživná road-movie, ti dva nemají žádné problémy, za celý film se ani jednou nepohádají, no prostě idylka. Celý film má uspávající tempo, hlavní dvojka vždycky někam dojede, pokecají s příbuznýma nebo kámošema a zase jedou dál, dialogy jsou občas vtipné a to je asi tak všechno. Jen hledají místo, kde by mohli žít. Rodiče…trapas. Kamarádka ve Phoenixu…trapas. Tak bych mohl pokračovat přes Montreal až po Miami, pořád stejně.

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA/ Velká Británie

Rok vzniku: 2009

Délka: 94 minut

Původní název: Away We Go

Světová premiéra: 5. června 2009 – USA

Kinopremiéra v ČR: 30. července 2009

Režie: Sam Mendes

Scénář: Dave Eggers, Vendela Vida

Produkce: Pippa Harris, Peter Saraf, Edward Saxon, Marc Turtletaub, Corinne Golden Weber, Mari-Jo Winkler-Ioffreda

Hudba: Alexi Murdoch

Kamera: Ellen Kuras

Střih: Sarah Flack

Kostýmy: John A. Dunn

Společnost: Big Beach Films / Edward Saxon Productions / Neal Street Productions

Natáčeno: Leesburg, Florida, USA / Phoenix, Arizona, USA / Stamford, Connecticut, USA / Thomaston, Connecticut, USA / Tucson, Arizona, USA / Watertown, Connecticut, USA / Wilton, Connecticut, USA / Woodbury, Connecticut, USA

Hrají: John Krasinski (Burt Farlander), Maya Rudolph (Verona De Tessantová), Carmen Ejogo (Grace De Tessantová), Catherine O’Hara (Gloria Farlanderová), Jeff Daniels (Jerry Farlander), Allison Janney (Lily), Jim Gaffigan (Lowell), Samantha Pryor (Ashley), Conor Carroll (Taylor), Maggie Gyllenhaal (LN Fisher-Herrinová), Josh Hamilton (Roderick Herrin), Bailey Harkins (Wolfie), Brendan Spitz (nemluvně Neptune), Jaden Spitz (nemluvněNeptune), Chris Messina (Tom Garnett), Melanie Lynskey (Munch Garnettová), Colton Parsons (James), Katherine Vaskevich (Katya), Jerome Stephens Jr. (Ibrahim), Brianna Eunmi Kim (Cammie), Paul Schneider (Courtney Farlander), Isabelle Moon Alexander (Annabelle), Finnerty Steeves (profesor Ruby), Stephanie Kurtzuba (matka), Pete Wiggins (Beckett), Audrey Amey (Gwen), Shirley Roeca (Dana), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Film o filmu, Ekologický způsob natáčení, Audiokomentář režiséra a scénáristů