Blue Sky Film – Ztráta diamantové slzy

Ediční řada Platinum společnosti Blue Sky Film prodělala v poslední době několik změn v termínech, podle poslední verze by ve čtvrtek 22. dubna 2010 za 99,- Kč měla vyjít Ztráta diamantové slzy podle scénáře dramatika Tennessee Williamse, příběh lásky, zrady a bouřlivých emocí.

Širokou veřejností považován za nejdůležitějšího amerického scénáristu po druhé světové válce, Williams napsal scénář k filmu mezi divadelními hrami, které samy byly adaptovány do klasických filmů) jako "Kočka na horké plechové střeše", "Suddenly, Last Summer", "Sweet Bird Of Youth" a "Orfeův pád".

 

Romantické drama, zasazené do bouřlivých dvacátých let do města Memphis, přivádí na scénu mladou tvrdohlavou Fisher Willowovou, která je ráda středem pozornosti a s chutí šokuje konzervativní jižanskou společnost.

 

Po návratu ze studií v zahraničí rebeluje tím, že požádá zchudlého, ale hezkého syna správce svého otce, Jimmyho Dobynea, aby ji doprovodil na největší společenské události sezóny. Jejich vztah je ze začátku čistě obchodní dohodou, ale impulzivní dcera plantážníka se vášnivě zamiluje, i když Jimmy pochází ze zcela odlišného sociálního prostředí.

 

Fisher zjišťuje, že je nemožné přepsat pravidla a tak prezentuje Jimmyho na veřejnosti jako dobře postaveného a perspektivního nápadníka. Ztráta půjčené vzácné náušnice však odstartuje sérii obvinění, nedůvěry a zrady.

 

Schopnost evokovat soupeřící sílu a křehkost v tomto Williamsově mistrovském díle hlavní představitelce pevně zajistila místo mezi nejlepšími herečkami své generace a umístila její Fisher Willowovou na pantheon hereckých rolí, který obsahuje role jako Blanche Duboisová Vivian Smithové, Maggie The Cat Elizabeth Taylorové, Serafina delle Rose Anny Magnani a Alexandra Del Lago Geraldine Pageové.

 

Nad 60 procent hodnocený film není u nás asi příliš známý i přes oslavné oficiální texty, pro komentáře je třeba sáhnout do zahraničí:

Film pro ty, kteří se nemohou dostat do divadla. Poměrně neznámé, ale silné herecké obsazení, jižanský styl, hořká romantika. Nečekejte žádný ohňostroj, ale „jen" solidní drama z pera výborného Tennessee Williamse.

 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 100 minut

Původní název: Loss of a Teardrop Diamond

Režie: Jodie Markell

Scénář: Tennessee Williams

Produkce: Brad Michael Gilbert, Robbie Kass, Molly M. Mayeux, Roxanna Raanan, Mark L. Ruberg, Brad Stokes

Hudba: Mark Orton

Kamera: Giles Nuttgens

Střih: Susan E. Morse, Jeremy Workman

Kostýmy: Chrisi Karvonides-Dushenko

Společnost: Constellation Entertainment / Grand Army Entertainment / Teardrop Productions

Natáčeno: Alexandria, Louisiana, USA / Baton Rouge, Louisiana, USA / Donaldsonville, Louisiana, USA / Hotel Bentley – 937 Phillips Lane, Alexandria, Louisiana, USA / Jackson, Louisiana, USA / Nottoway Plantation – 30970 River Road, White Castle, Louisiana, USA / Plaquemine, Louisiana, USA / St. Francisville, Louisiana, USA / White Castle, Louisiana, USA

Hrají: Bryce Dallas Howard (Fisher Willowová), Chris Evans (Jimmy Dobyney), Will Patton (pan Dobyne), Ann-Margret (Cornelia), Mamie Gummer (Julie), Jessica Collins (Vinnie), Ellen Burstyn (Addie), Peter Gerety (pan Van Hooven), Marin Ireland (Esmeralda), Zoe Perry (Mathilde), Barbara Garrick (paní Dobyneová), Zach Grenier (pan Fenstermaker), Laila Robins (paní Fenstermakerová), Susan Blommaert (Addiena ošetřovatelka), Carol Sutton (Susie), Rhoda Griffis (sekretářka), Harold Evans (William), Geraldine Singer (zdravotní sestra), Marco St. John (pan Willow), Jennifer Sipes (Caroline), Melissa Odom (Relative), Terrance Taplin (Fats), Alana McNair (Dottie), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: