DVDcom – Godzilla

V pátek 11. června 2010 distributor DVDcom rozveze do vybraných prodejních míst za 99,- Kč novou verzi japonské klasiky Godzilla. Na velikosti záleží.

Americká verze legendárního fantastického příběhu o střetnutí lidí s gigantickým netvorem pustošícím New York.

Jaderné zkoušky v Tichomoří přinesly své ovoce. Godzilla, zmutované monstrum gigantických rozměrů, se vynořila z hlubin oceánu, aby změnila New York a další světová velkoměsta v hromady sutin. Armáda Spojených států je bezmocná a záchrana lidstva nakonec spočine na bedrech mladého vědce Nicka Tatopoulose, který před vznikem podobného příšery dávno varoval a charismatického vyšetřovatele jménem Philippe Roaché. Času věru není nazbyt, protože Godzilla nejenže ničí co jí přijde pod tlapu, ale možná se chystá přivést na svět malá godzillata. To se nesmí stát, protože potom by nastal konec lidské civilizace…

godzilla_dvdcom_01

godzilla_dvdcom_02

godzilla_dvdcom_03

godzilla_dvdcom_04

Ve Francouzské Polynésii došlo vinou pokusných jaderných explozí k silnému ozáření. Z jednoho zdánlivě nepoškozeného vejce leguánů se narodí mutant. Po nějaké době je japonský tanker napaden neznámým obrovským netvorem. Zatímco mladý americký biolog, expert v oboru vlivu radioaktivního záření na živé organismy Niko Tatopoulos je povolán ministerstvem vnitra k naléhavému úkolu, v Panamě byly objeveny obrovské stopy neznámého veleještěra. Ve stejnou dobu se o případ napadené japonské lodi začne zajímat záhadný Francouz Philipp Roaché, který tvrdí, že zastupuje pojišťovnu La Rochelle.

Niko soudí, že jde o zcela nový druh živočicha, který vznikl mutací a jeho vyjádření se dostane také na televizní obrazovky, kde ho zahlédne jeho bývalá snoubenka, snaživá reportérka Audrey Timmomdsová, která marně čeká na tu pravou příležitost. Vzápětí však vypukne panika, když obrovský, téměř stometrový netvor, vstoupí do ulic New Yorku a po ničivé cestě se ukryje v metru. Na návrh Nika je na blízké náměstí navezena obrovská hromada ryb, která netvora skutečně přiláká, zbrklý starosta však dá pokyn střílet. Bitva vrtulníků Apache s rozlíceným netvorem však pro lidi nedopadne dobře.

Palba vrtulníků napáchá v ulicích víc škody než užitku a nakonec jsou nebezpečným tvorem všechny zlikvidovány. Niko zjistí, že situace je mnohem vážnější, než se zdálo, bezpohlavní tvor je totiž březí a chystá se naklást vejce. Audrey, která Nika vyhledá, se zmocní tajných záznamů a sestříhá z nich reportáž, kterou se pokusí proslavit. To sice stojí Nika místo v projektu, ale na scéně se opět objeví Roaché. Ve skutečnosti je agentem francouzské tajné služby, který má za úkol Godzillu zabít a zmírnit tak následky francouzských jaderných pokusů v Polynésii. Niko se k němu přidá a společně s jeho muži pronikne na Manhattan, kde se netvor ukrývá.

Uvnitř slavné Madison Square Garden však čeká výpravu děsivé překvapení v podobě téměř dvou set vajec, ze kterých se právě začínají líhnout malé Godzilly. Niko se pokusí upozornit na nebezpečí, které hrozí lidstvu a společně s francouzským agentem, Audrey, která se vydala po jejich stopách a kameramanem Victorem se pokusí uniknout hladovým mláďatům.

Na csfd.cz 59 procent: Jak je možné, že se člověk víc bál u filmu s člověkem v gumovém obleku? Působí to jako naivní parodie, navíc s velmi průhlednými vrátky pro další pokračování (na které naštěstí nedošlo).

godzilla_dvdcom_back

Žánr: Akční / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA / Japonsko

Rok vzniku: 1998

Původní název: Godzilla

Délka: 133 minut

Světová premiéra: 18. května 1998 – USA, New York

Kinopremiéra v ČR: 24. září 1998

Režie: Roland Emmerich

Námět: původní japonská filmová série

Scénář: Dean Devlin, Roland Emmerich, Ted Elliott, Terry Rossio

Produkce: Dean Devlin, Roland Emmerich, Ute Emmerich, William Fay, Robert N. Fried, Kelly Van Horn, Peter Winther, Cary Woods

Hudba: David Arnold, Michael Lloyd

Kamera: Ueli Steiger

Střih: Peter Amundson, David Siegel

Kostýmy: Joseph A. Porro

Společnost: Centropolis Film Productions / Fried Films / Independent Pictures / Toho Company, Ltd. / TriStar Pictures

Natáčeno: Santa Clarita, Kalifornie, USA / Falls Lake, Backlot, Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA / Kualoa Ranch – 49560 Kamehameha Highway, Ka`a`awa, O’ahu, Havaj, USA / Sony Pictures Studios – 10202 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / Jersey City, New Jersey, USA / Brooklyn, New York City, New York, USA / Kaua’i, Havaj, USA / New York City, New York, USA

Hrají: Matthew Broderick (Dr. Niko Tatopoulos), Jean Reno (Philippe Roaché), Maria Pitillo (Audrey Timmondsová), Hank Azaria (Victor ‚Animal‘ Palotti), Kevin Dunn (plukovník Hicks), Michael Lerner (starosta Ebert), Harry Shearer (Charles Caiman), Arabella Field (Lucy Palottiová), Vicki Lewis (Dr. Elsie Chapmanová), Doug Savant (seržant O’Neal), Malcolm Danare (Dr. Mendel Craven), Lorry Goldman (Gene – starostův poradce), Christian Aubert (Jean-Luc), Philippe Bergeron (Jean-Claude), Frank Bruynbroek (Jean-Pierre), François Giroday (Jean-Philippe), Nicholas J. Giangiulio (Ed), Robert Lesser (Murray), Ralph Manza (starý rybář), Greg Callahan (guvernér), Chris Ellis (generál Anderson), Nancy Cartwright (sekretářka), Richard E. Gant (admirál Phelps), Jack Moore (Leonard), Steve Giannelli (Jules), Brian Farabaugh (Arthur), Stephen Xavier Lee (poručík Anderson), Bodhi Elfman (Freddie), Rich „Battista“ Grosso (Jimmy), Lloyd Kino (kuchař japonského tankeru), Toshi Toda (kapitán japonského tankeru), Clyde Kusatsu (důstojník japonského tankeru), Masaya Kato (člen posádky japonského tankeru), Glenn Morshower (Kyle Terrington), Lola Pashalinski (lékárnice), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 5.1 maďarsky, 2.0 polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, maďarsky, polsky, slovinsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný