FilmX – Milionová bankovka

Pamatuji doby, kdy tenhle skvost znamenal pro vypouklé černobílé televizní obrazovky totéž, co dnes třeba Mrazík. A pak jednoho dne smutná hlasatelka oznámila, že končí licenční práva a hned vzápětí jsme se dověděli, že plakat netřeba, neb se připravila česká verze, kde Gregoryho Pecka nahradil Jiří Bartoška. V edici FilmX ve čtvrtek 6. května 2010 za 99,- Kč vychází již několikrát odsouvaná Milionová bankovka, zábavný příběh podle knihy Marka Twaina o neobvyklém experimentu, lásce a milionáři s prázdnou kapsou.

Bankovka s nominální hodnotou jeden milion liber otevírá na přelomu 19. a 20. století všechny dveře. Henry Adams, mladý Američan, kterého zahnala bouře na otevřené moře a jen stěží zachránil holý život na druhé straně oceánu, je v Londýně osloven dvěma bratry, milionáři. Po ujištění se, že je tento muž naprosto bez prostředků, mu nabídnou půjčku formou miliónové bankovky s podmínkou, že ji nerozměněnou přesně za měsíc vrátí.

Podmínka je předmětem sázky mezi oběma bratry. Jeden tvrdí, že bez rozměnění nemůže přežít a druhý je přesvědčen, že k přežití stačí bankovku jenom ukázat.

Adams se ubytuje, oblékne a začne žít společenským životem. Je váženým hostem všude, kam přijde. Stane se zajímavým pro tisk a vyšší společnost. A také pro dívku, kterou přesvědčí, že peníze nemá a to se jí na něm líbí.

Henry po měsíci bankovku pomuchlanou, ale celou podle podmínky vrátí, ale zároveň nadělá jmění na akciích dolů, které díky objevení nové žíly prudce stoupnou. To je ale problém pro jeho lásku!

Ke skvělým vzpomínkám a spokojenosti diváků snad jen citát „Film je stejně dobrý jako knižní předloha, a to se jen tak nevidí."

Původně avizovaný obal 

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1953

Délka: 90 minut

Původní název: The Million Pound Note / Man with a Million

Světová premiéra: 7. ledna 1954 – Velká Británie

Režie: Ronald Neame

Námět: Mark Twain (povídka "The Million Pound Bank Note")

Scénář: Jill Craigie

Produkce: John Bryan, E. M. Smedley-Aston, Earl St. John

Hudba: William Alwyn

Kamera: Geoffrey Unsworth

Střih: Clive Donner

Kostýmy: Margaret Furse

Společnost: Group Film Productions Limited

Natáčeno: Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie

Hrají: Gregory Peck (Henry Adams), Ronald Squire (Oliver Montpelier), Joyce Grenfell (vévodkyně z Cromarty), A. E. Matthews (vévoda z Frognal), Maurice Denham (Jonathan Reid), Reginald Beckwith (Rock), Brian Oulton (Lloyd), John Slater (Parsons), Wilbur Evans (americký ambasador), Hartley Power (Lloyd Hastings), George Devine (majitel domu), Bryan Forbes (Todd), Ann Gudrun Ure (Renie), Hugh Wakefield (vévoda z Cromarty), Wilfrid Hyde-White (Roderick Montpelier), Jane Griffiths (Portia Lansdowneová), Ronald Adam (Samuel Clements), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: