Nenávist 2

Dávno jsme si zvykli, že úspěch má napodobitele nebo další číslovky. Dokladem je Nenávist 2, americký remake sebe sama. Děsivý příběh pokračuje.

O filmu tohoto jména jsme se již zmiňovali v době, kdy DVD byla nedílnou součástí časopisů, v tomto případě magazínu DVDMAG. Jenže tehdy šlo o japonský originál, kdežto tentokrát jde o americké pokračování, které ale, byť pod palcem stejného režiséra, nasbíralo sotva poloviční hodnocení vůči sama sobě (slabě přes 40 procent).

 

Citujme z vyjádření tvůrčího týmu:

Režisér Shimizu se rozhodl znovu ponořit do světa fascinujícího pomstychtivého zaklínadla, které poprvé odhalil v japonském hitu Ju-On. Shimizu ale vysvětluje: „Kdyby byla Smrtící nenávi2t stejná jako Ju-On 2, za žádných okolností bych tento film nenatočil, protože by mne vážně nebavilo točit remake stejného materiálu. Když mi však producenti slíbili nový příběh, dychtil jsem se hlouběji ponořit do záhady ‚nenávisti‘ a jejích nových obětí."

 

Scénárista Stephen Susco, který již adaptoval americký remake Nenávisti, získal možnost vytvořit nový krok v této legendě. „Věděli jsme, že chceme co nejnovější pokračování, abychom zažehli novou stopu a prohloubili a obohatili příběh, který již známe," říká. „Takže ten vývojový proces byl mnohem intenzivnější než u prvního filmu. Prozkoumali jsme řadu různých linií příběhů a nesčetně postav a dále jsme je pilovali, dokud jsme neměli srdce silného vyprávění."

Shimizu dodává: „Záhada zaklínadla, která nebyla v Nenávisti vysvětlena, je nyní odhalena. Příběh vyprávím všem, i těm, kteří neviděli první film nebo jakoukoli z mých japonských verzí, a to takovým způsobem, že to každý může snadno pochopit a bavit se při tom, aniž by znal předchozí děj."

 

A co nám říká pošetka:

Když někdo zemře v záchvatu zlosti, zůstane po něm stín, který se postupně šíří na další oběti a nedá jim spát, dokud je nedožene k šílenství anebo sebevraždě… Dokáže někdo zastavit kletbu?

Tambllyn se dostane pod stejnou kletbu, jaká postihla její sestru Gellar. Nadpřirozené síly, které naplňují člověka zlobou a nenávistí, spojí dohromady několik lidí, kteří se snaží odhalit tajemství a zachránit si životy.

 

Někdy se sebevětší úsilí divákům nezavděčí: Příběh roztříštěný do několika linií je zoufale nezajímavý a překombinovaný. Podprůměrná sbírka bakalářských povídek na téma "jak bílé děti vraždí lidi". Co bylo minule originální a napínavé, je dnes vyluhovaný recykláž. Cameo Sarah Michelle Gellar je trapasem roku. Děti posypané vápnem vás vážně přestanou rychle bavit. Hrůza, ale horor to není.

Žánr: Drama / Horor / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 95 minut

Původní název: The Grudge 2

Světová premiéra: 12. září 2006 – Brazílie

Režie: Takashi Shimizu

Námět: Takashi Shimizu (film "Ju-On: The Grudge")

Scénář: Stephen Susco

Produkce: Bill Bannerman, Drew Crevello, Doug Davison, Joseph Drake, Takashige Ichise, Nathan Kahane, Michael Kirk, Roy Lee, Sam Raimi, Shintaro Shimosawa, Robert G. Tapert

Hudba: Christopher Young

Kamera: Katsumi Yanagishima

Střih: Jeff Betancourt

Kostýmy: Kristin M. Burke, Miyuki Taniguchi

Společnost: Columbia Pictures Corporation / Ghost House Pictures / Mandate Pictures / Vertigo Entertainment

Natáčeno: Chicago, Illinois, USA / Pasadena, Kalifornie, USA / Tokio, Japonsko

Hrají: Sarah Michelle Gellar (Karen Davisová), Amber Tamblyn (Aubrey Davisová), Arielle Kebbel (Allison), Takako Fuji (Kayako Saekiová), Edison Chen (Eason), Sarah Roemer (Lacey), Matthew Knight (Jake), Misako Uno (Miyuki), Teresa Palmer (Vanessa), Ohga Tanaka (Toshio), Yuya Ozeki (Toshio), Jennifer Beals (Trish), Christopher Cousins (Bill), Zen Kajihira (chlapík), Takashi Matsuyama (Takeo), Joanna Cassidy (paní Davisová), Eve Gordon (školní advokátka), Jenna Dewan (Sally), Ryo Ishibashi (detektiv Nakagawa), Shaun Sipos (Michael), Kim Miyori (matka Kayako), Sotaro Nagasawa (učitel), Kyoka Takizawa (mladá Kayako), Paul Jarrett (John Fleming), Gwenda Lorenzetti (paní Flemingová), Satoshi Ninomiya (policista), Mitsuo Togioka (taxikář), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: