Codi – Slavná letadla USAF a NAVY (4. díl)-Boeing B-29 Superfortress/Martin B-26 Marauder

Codi nám představí ve čtvrtek 10. června 2010 za 49,- Kč další dvojici aeroplánů, ke koupi budou Slavná letadla USAF a NAVY (4. díl) – Boeing B-29 Superfortress /  Martin B-26 Marauder

Kapitoly B-29

Superfortress 

Boeing B-29 Superfortress si každý spojuje s nejhroznější zbraní, kterou kdy lidstvo použilo, s atomovou bombou. Prvé letadlo, které uneslo atomovou bombu, první atomový bombardér světa, tak jej skoro každý zná. Ale B29 neshodilo jen atomovou bombu na Nagasaki a Hirošimu, toto letadlo bylo přelomem ve vývoji bombardérů, milník v konstrukci čtyřmotorových letadel. Přetlakový trup, ohromující nosnost a dolet, skvěle vyřešená obranná výzbroj a výkony na úrovni nejlepších stíhacích letadel té doby. Nálety B-29 na japonská města a průmysl zcela ochromily život i válečnou výrobu v Japonsku i bez atomových zbraní. Japonské stíhačky jen těžko hledaly způsob, jak jim v tom zabránit. Překonat je dokázala až poválečná reaktivní letadla. B 29 – bombardér, který neměl za války konkurenci.

 

Kapitoly B-26

 

Marauder 

 

Martin B-26 Marauder byl americký střední dvoumotorový bombardovací letoun druhé světové války. Byl v roce 1940 vítězem soutěže na střední armádní bombardér, podle které vznikl též známý B-25 Mitchell. Byl ale modernější konstrukce a s vyššími výkony. Bohužel válečná překotnost objednávky působila mnohé potíže ve výrobě, složitá pilotáž pak vadila nezkušeným pilotům. Proto B26 dostal nelichotivé přezdívky, nejznámější byla The Widow Maker (výrobce vdov). Ale po vychytání většiny technických problémů se v rukou zkušenější posádky z něj stal zabiják pro nepřítele. B26 měl ze všech středních bombardérů spojenců za války nejnižší ztráty na počet operačních hodin. V Tichomoří bojoval jako torpédový, v Evropě jako střední bombardér především nad Francií, velkou úlohu měl při přípravě na den „D“. Na konci války to byl nejefektivnější střední bombardér amerického letectva. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Délka: 2 x 27 minut (26:03 + 26:12)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné  

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný