Reflex – Zázraky Ježíše Krista

Vypadá to, že i mistr tesař se někdy utne. Holywood Classic Entertainment s podporou Reflexu ve čtvrtek 13. dubna 2010 nabízí televizní seriál z produkce BBC s názvem Zázraky Ježíše Krista za 59,- Kč, který je podle dostupných komentářů šlápnutím vedle a jen vzbuzuje údiv, že se BBC pustila do něčeho takového…

Kdo byl vlastně Ježíš? Dokázal mnohé zázraky včetně toho největšího – zmrtvýchvstání.

Po staletí se ozývají kritické hlasy, že zázraky, které prováděl Ježíš Kristus, nebyly nadpřirozenými jevy. Byl snad Ježíš čarodějem, iluzionistou, hypnotizérem? Anebo se vyznal v paranormálních jevech a mistrně ovládal psychologii?

Dokumentaristé z BBC požádali amerického iluzionistu Brocka Gilla, aby nejznámější podivuhodné skutky připisované muži, známému též pod hebrejským jménem Ješua Ha Nocri, podrobil analýze z hlediska technických a psychologických postupů používaných moderní magií.

Gill, sám věřící křesťan, se vydává do Svaté země a na autentických místech se pokouší pochopit to, k čemu tam došlo před takřka už dvěma tisíci let…

Hodnocení mezi 30 až 40 procenty u něčeho se značkou BBC opravdu překvapuje: Kupa vzájemně si odporujících tvrzení, logických nesmyslů a děr jak vrata, neustálé přepínání mezi otázkou víry a vědeckým přístupem, obsahově i myšlenkově na úrovni úvahy gymnaziálního studenta prvního ročníku. Jaký smysl má, když kouzelník a současně věřící křesťan „zkoumá“ pravost Ježíšových skutků? Cíle i závěry jsou dopředu jasné – dokázat, že Ježíš prostě dělal zázraky. Propagandistická masáž.

Žánr: Dokumentární / Historický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2006

Původní název: The Miracles of Jesus

Délka: 149 minut

Světová premiéra: 6. srpna 2006 – Velká Británie

Režie: Jean Claude Bragand

Scénář: Jean-Claude Bragard, Anna Cox

Produkce: Jean-Claude Bragard, Anna Cox

Kostýmy: Essouci Zakia

Společnost: British Broadcasting Corporation / Dune Films

Natáčeno: Maroko

Hrají: George Calil (Ježíš), Younes Magri, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: žádný