Filmhouse – Báječná show

Vypadá to, že z opožděného zimního spánku se probouzí i Filmhouse, neboť na svých webových stránkách oznamuje na úterý 18. května 2010 vydání českého animovaného snímku Báječná show. Cena navýšena na 59,- Kč. Osm nejznámějších klasických bajek v úsměvné muzikálové podobě a plno hvězd české hudební scény.

Samostatné bajky ze zvířecí říše, které jsou zasazeny do atraktivního rámce velké show – jakési obdoby udílení Oscarů. Zvířátka v hledišti přírodního amfiteátru se těší na přehlídku nejlepších filmových snímků, kterými jsou právě jednotlivé bajky. Protože se velkolepá estráda odehrává v přímém přenosu, sledujeme i práci televizního štábu v čele s režisérem Jezevcem. Osobitý bavič Ptakopysk postupně uvádí snímky, které se soutěžní přehlídky účastní. Každý z uvedených příběhů – bajek je zpracován v určitém žánru (muzikál, horor, groteska, western, sci-fi) s charakteristickým výtvarným pojetím, poetikou a vyjadřovacími prostředky. Film je výrazně množstvím písniček a je vyroben kombinací několika animačních technik.

Báječná show je prvním celovečerním animovaným filmem české kinematografie od sametové revoluce v roce 1989 a řadil se mezi nejambicióznější projekty české animované tvorby. Scénář filmu byl napsán na motivy klasických bajek La Fontaina a úsměvnou muzikálovou formou nabízí barevnou paletu historek ze zvířecí říše, která pobaví nejen dětské, ale i dospělé diváky.

Liška a vrána – Podaří se mlsné lišce přelstít vránu, která drží v zobáku tolik chutný sýr, aby ho dostala k jídlu? Poučení: Když něco máš-drž zobák!

 

Vůl a žába – Příběh hloupé žáby Bláži, která chtěla být někým jiným. Chtěla být veliká a mohutná, jako kráva a dívat se na svět z výšky. Ale vůl Přemysl jí to rozmlouvá, aby tak nedělala. Zažene žába svou pýchu a stane se rozumnou? Poučení: Je-li rada dobrá , je jedno od koho jsi ji dostal. 

 

Čáp a liška – V tomto příběhu uvidíte, jak liška Barbara chtěla přelstít čápa Oskara. A co že to má vlastně chytrá a mazaná liška doopravdy za lubem? Poučení: Kdo jinému jámu kopá – ucho se mu utrhne! 

 

Netopýrek a dvě lasičky – Příběh vypráví o tom, jak lasička Luisa a Leontýna donutily netopýra Šimona, aby se pro svou záchranu života změnil nejprve v myš a pak v ptáčka. Nakonec si malý netopýr našel nové kamarády. Poučení: Lhaním si můžeš na čas zachránit krk…ale navždy ztratit hlavu! 

 

Kojot a mula – Hlavní hrdinové kojot Fredy a mula Leonora zahrají v pravém westernu s pravými kovboji. Tak jako na divokém západě i tady půjde o život. Poučení: Neraduj se předčasně, nikdy nevíš, kde na tebe tvá puma číhá! 

 

Vlk doktorem (Vlk v převleku) – Vlk Herkul je pronásledován zajíci, ale aby jej nepoznali, tak se převleče za doktora. Po cestě vlk dostane chuť na malé kůzle a tak si vymyslí, že má horkost a pokusí se jej získat k snědku. Ale máma si své kůzle ohlídá. Vlk nepochodí ani s kohoutem. A jak to dopadne? Kořist žádná a břicho zůstane prázdné. Poučení: Doktorská brašna z vlka doktora neudělá! 

 

Želva a zajíc – V této pohádce jde o závod zajíce Ušouna a želvy Rózy. A kdo zvítězí? Želva Róza, protože její houževnatost a vytrvalost ji přinese vítězství. Poučení: Když jsi rychlý, neznamená to ještě, že jsi chytrý! 

 

Myšák a hraboš – Myšák Lucky se před nebezpečím městského života přestěhuje na venkov k hrabošovi Jéňovi, kde najde svůj druhý domov. Tam se nemusí bát, může bezstarostně jíst a brát si jídlo z pole. Poučení: Ať jsi z vesnice či z města, všude chleba ze stejného těsta (a o dvou kůrkách).

Diváci ovšem zůstali poněkud rezervovaní – Ve své době bombasticky propagovaný animák. Není se čemu divit, vzhledem k lokálně hvězdné sestavě dabérů a zpěváků. Jde ale spíš o osm večerníčkovsky laděných příběhů v moderním pojetí. Zajímavý mix mnoha animačních technik. Od dlouho napjatě očekávaného snímku si mnozí slibovali český ‚Slepičí úlet‘, ale nic takového se nekonalo…

 

Žánr: Animovaný / Pohádka

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2002

Délka: 75 minut

Kinopremiéra v ČR: 12. října 2002

Režie: Vladimír Mráz

Námět: Marča Arichteva, Vladimír Mráz

Scénář: Vladimír Mráz, Hermína Motýlová

Dramaturgie: Renáta Zbořilová

Produkce: Robert Černý, Marta Hostinská, Vladimír Mráz, Elen Mrázová

Hudba: Boris Urbánek

Kamera: Marta Kačorová

Střih: Vladimír Mráz

Zvuk: Milan Jeílnek

Výtvarník: Joseg Quis

Společnost: QQ Studio

Hrají (hlasy): Norbert Lichý (bavič ptakopysk Bobo), Petr Janda (Vůl), Lucie Vondráčková (Liška), Jiří Korn (Čáp), Dan Bárta (Hraboš), Vilém Čok (Netopýrek), Václav Neckář (Kojot), Jan Spálený (Vlk), Heidi Janků, Věra Špinarová (Želva), Ota Klempíř, Žofie Kabelková, Boris Urbánek, David Viktora, Jiří Sedláček (Mula), Kateřina Krejčí, Pavlína Kafková, Alena Sasínová-Polarczyk, Alexandra Sasínová, Daniela Rainischová, Kateřina Uherková, Lucie Ehrenbergerová, Robert Černý, Vladimír Mráz, sbor Ondrášek, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (1,33:1)

Bonus: na obalu pouze slovně uvedeno: na DVD je pozvánka do zákulisí výroby technologií, takže se můžete doozvědět mnoho užitečných rad a triků z této oblasti, na původním vydání –  Písničky z filmu (14 písní), Dva videoklipy, Dokument o natáčení filmu Báječná show