Vapet – Odvážná hyena

Vapet na začátku týdne často přináší reedice, tentokrát se ale dočkáme dalšího mapování herecké i režisérské kariéry Jackieho Chana, v pondělí 24. května 2010 to bude Odvážná hyena za 48,- Kč.

Film využívá všeho, co mělo takový úspěch v předchozích filmech a zvyšuje působivost bojových scén. A také násobí komické momenty. Jako svůj debut v roli režiséra ho natočil představitel hlavní role Jackie Chan, mistr bojových umění s talentem prvotřídního komika.

Mladík Shing Lung se naučil kung-fu od svého dědečka, s nímž žije v odlehlé vesnici. Má od něj však přísný zákaz předvádět své dovednosti cizím lidem. Lung si však nedá říci a neuposlechne. Když se mu nepodaří získat práci u obchodníka s použitými rakvemi, podaří se mu lstí obehrát a připravit o peníze tři hazardní hráče, kteří se však nechtějí svých peněz vzdát a tak se s nimi pustí do rvačky.

 

Když je bez problémů porazí, poražení převedou Shinga k mistrovi jejich nepříliš úspěšné školy kung fu a ten mu nabídne práci. Svým působením ve škole a předváděním specifického bojového stylu upoutá pozornost dědečkova dávného nepřítele, bělovlasého generála Yena China Waha.

Obrazovka z úvodu DVD 

Obrazovka z úvodu DVD 

Ten již léta touží po jeho smrti a nyní se mu podaří dosáhnout cíle. Zoufalý Lung se rozhodne pomstít dědečkovu smrt. Zatím však není natolik dobrý, aby dokázal porazit silného nepřítele. Když ho napadne, je tvrdě a nelítostně zbit. Potom se však objeví zmrzačený cizinec, mistr bojových umění, který, jak se ukáže, byl kdysi ve stejném gangu jako Yen a Shingův dědeček. Ten vezme Shinga pod svá ochranná křídla a začne ho, občas poněkud drsnými metodami, trénovat. A když je po dlouhém výcviku připraven, vydává se Shing pomstít dědečka. Yen se však nevzdá tak lacino.

Střih a ořez na 4:3

Příšerný obraz 

Dle diváckých vyjádření choreografie výborná, souboje dlouhé a uvěřitelné, první polovina lepší…

Zadní strana obalu 

Žánr: Akční / Komedie

Země původu: Hong Kong / Jižní Korea

Rok vzniku: 1979

Délka: 94 minut (1:33:10)

Původní název: Xiao quan guai zhao / The Fearless Hyena

Světová premiéra: 17. února 1979 – Hong Kong

Režie: Jackie Chan, Kenneth Tsang

Produkce: Li Hwa Hsu

Hudba: Frankie Chan, Hsua Chi Chen

Kamera: Yung Shu Chen

Střih: Vincent Leung

Kostýmy: Yen Hung Li

Hrají: Jackie Chan (Shing Lung), James Tien (dědeček), Dean Shek (prodavač rakví), Hui Lou Chen (Jednorožec), Shi-Kwan Yen (Yen), Kun Li (Mistr), Tien-chi Cheng (Willow Sword),Chih-ping Chiang, Shao Hua Chu, Eagle Han, Hsing Nan Ho, Hong Hsu, Kan-man Huang, Sae Ok Kim, Nai-hua Kuo, Chang Ma, Kang Peng, Yao Wang, Li-peng Wan, Chi Sang Wong, a další

Menu DVD 

Tak tentokrát opět začátek filmu v dost solidním 16:9, ovšem po skončení titulkové sekvence přeskok na 4:3 a to v dost ubohé kvalitě (viz obrazovky).  

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 čínsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný (upoutávky na začátku DVD)