Bontonfilm – Dunkirk

Dle informací na stránkách Bontonfilmu, které se věnují levně nabízeným DVD, bude v pondělí 24. května 2010 v prodeji tentokrát dokument Dunkirk za obvyklých 69,- Kč, ovšem asi nebude zařazen do Hvězdné edice. Je zvláštní, přes kolik vydavatelů je rozprostřena produkce BBC. Obálka je tentokrát prozměnu menší, než je obvyklé…

Britský filmový třídílný dokument popisuje významné válečné události, které se odehrávaly v období Druhé světové války u francouzského města Dunkirk. Autentické výpovědi těch, co přežili, doplňují filmové i reálné záběry z obranných manévrů spojeneckého vojska před Hitlerovou armádou. Hraný dokument posbíral celou řadu nominací i cen.

 

V květnu 1940 stála Británie na samém kraji propasti tak jako nikdy. V deseti dnech visela budoucnost nejen této země na vlásku. Toto je příběh oněch zoufalých dní. Všechny postavy, o kterých budeme vyprávět, jsou skutečné, všechny události byly popsány jejich přímými účastníky…

1. Ústup (den 1 – 4)

Kapitoly 1. části 

V květnu 1940 byla Británie velice blízko porážce. Její expediční sbor byl ve Francii obklíčen a zatlačen k moři. Po měsících "podivné války" nebyli Spojenci připraveni na rychlost a mohutnost německého útoku. Blitzkrieg, blesková válka, přinutila britskou a francouzskou armádu k chaotickému ústupu. Jednotky se ocitly ve zmenšujícím se kotli.

Spojenci v severní Francii jsou na ústupu. Pod tlakem postupujících nacistů si razí cestu k pobřeží. Námořnictvo organizuje improvizovanou evakuační akci, ale samo předpokládá, že dokáže odvézt pouze 45 000 z více než 300 000 mužů, kteří jsou na francouzském území. Válečný kabinet zatím Churchillovi doporučuje, aby s Hitlerem uzavřel mír dřív, než přijde o celou armádu. Churchill však doporučení ignoruje a nařizuje, aby evakuace pokračovala.

 

Aby se armádní jednotky mohly přesunout k pobřeží, je potřeba neustále na pevnině udržovat volný koridor. Pověřeným vojákům se daří zachovat volný průchod 48 hodin, tisíce prchajících se díky nim dostávají k moři, pak ale vojáci německé přesile podléhají. Kapitán Tennant, který celou operaci řídí na zemi, zatím na pláži zjišťuje, že by dokázal vojáky evakuovat rychleji, pokud by využil chatrné dřevěné molo. Pak se ale mění počasí a pláže i molo se stávají terčem mohutného bombardování Luftwaffe. Ztráty na životech i na lodích jsou obrovské.

2. Evakuace (den 5 – 6)

Kapitoly 2. části 

Druhý díl dokumentární rekonstrukce BBC o záchraně spojeneckých vojáků z obklíčení v květnu 1940 ukazuje s velikou přesvědčivostí a historickou přesností průběh této obdivuhodné operace, kdy ze stále se zmenšujícího perimetru u přístavu Dunkerque byly za stálých německých útoků a nepřetržitého leteckého bombardování evakuovány tisíce vojáků přes kanál La Manche do Anglie.

 

Armádě se podařilo prorazit cestu k pobřeží, ale na evakuaci stále čeká příliš mnoho mužů, aby je bylo možné všechny odvézt před příjezdem Němců. Hlavním problémem je nedostatek lodí, a proto admiralita začíná zabavovat malá plavidla včetně rybářských lodí z Leighon-Sea. Posádka lodi The Renown se rozhodla, že své plavidlo nedá z rukou a sama se raději účastní záchranné akce.

Francouzi, kteří až dosud neměli tušení o plánech na úplné stažení Britů, nyní zjišťují, že je jejich spojenci opouštějí. Hrozí rozpad britsko-francouzského spojenectví, proto Churchill nařizuje, aby se francouzské jednotky nalodily s anglickými v poměru půl na půl a jediným svým rozhodnutím tak zdvojnásobuje počet mužů určených k evakuaci. Leightonští chlapci, kteří se na záchrannou plavbu vydávali, aniž by věděli, co je čeká, se ocitají uprostřed zoufalství a chaosu. Navzdory všem nebezpečím ale i oni nabírají muže z pláže. Lodi však kvůli přetížení vypovídá motor a musí se nechat vléct větším plavidlem. Na cestě domů naráží na minu a všichni umírají, čímž se zařazují mezi první civilní oběti války.

3. Vysvobození (den 6 – 10)

Kapitoly 3. části 

Závěrečná část dokumentární rekonstrukce BBC popisuje poslední fázi Operace Dynamo, během které bylo zachráněno přes tři sta tisíc britských a francouzských vojáků z obklíčeného perimetru u přístavu Dunkerque. Začátkem června už jen pět tisíc britských vojáků tvořilo zadní voj, který držel bojovou linii, aby mužům na pláži poskytl čas k úniku. V posledních pěti dnech ztratilo Královské námořnictvo 28 lodí – ale remorkéry vlekly na pomoc z Anglie stovku malých plavidel, která pomáhala při evakuaci.

Dunkerque je v úplném obležení. Velká část armády už byla evakuována, ale mnoho desítek tisíc mužů stále zůstává. Jejich přežití závisí na tom, jak dlouho dokážou muži jako poručík Jimmy Langley odolávat německé přesile. Nelítostné boje dávají vojákům ještě chvilku času na ústup, ale pak je plukovník Langley zraněn a přepraven na ošetřovnu, odkud se major Newman pokouší evakuovat zraněné pacienty. Jeho opakované snahy ale nikam nevedou a pro raněné žádné lodě nepřiplouvají.

Plavby přes den byly kvůli bezpečnosti pozastaveny a evakuace se vleče téměř hlemýždí rychlostí. Posádky lodí, které bez odpočinku pracovaly celých devět dní, jsou vyčerpané. Nakonec je evakuován i britský expediční oddíl, ale politické tlaky vyžadují, aby posádky podnikly ještě jednu cestu pro co největší množství francouzských vojáků. Na raněné ale žádná pomoc nečeká a major Newman s Jimmy Langleym musí ještě týž den čelit přijíždějícím Němcům.

 

Nadšení a odvaha námořníků nakonec slavily úspěch. Premiér Churchill tuto nevídanou akci zhodnotil slovy: "Zázrak vysvobození, dosažený díky houževnatosti a disciplíně, vynalézavosti, umu a neskonalé oddanosti. Je zřejmý nám všem."

Znalci historie nejsou tentokrát příliš nadšeni: Docela zmatený a ne příliš informačně bohatý dokumentární film z dílny BBC, chaotická kamera, ochotnické herectví. Nesporný potenciál zůstal nevyužitý, tak silný námět a slabé zpracování. Úděsný český dabing, nad kterým zůstává rozum stát. Dostupná hodnocení jsou přesto mezi 60 až 70 procenty.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Žánr: Dokument / Drama / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2004

Délka: 3×60 minut

Původní název: Dunkirk

Světová premiéra: 18. února 2004

Režie: Alex Holmes

Scénář: Neil McKay, Lisa Osborne, Alex Holems

Produkce: Fiona Clarke, Jennifer Duffy, Maurice Cain, Mike Dormer, Peter Lovering, Laura Mackie, Rob Warr

Hudba: Samuel Sin

Kamera: Graham Smith

Střih: Ollie Huddleston, Julian Rodd

Kostýmy: Jo Rainforth

Masky: Anne Oldham

Společnost: BBC

Hrají: Timothy Dalton (vypravěč), Simon Russell Beale (Winston Churchill), Clive Brunt (vojín Alf Tombs), Phil Cornwell (Harry Noakes), Benedict Cumberbatch (poručík Jimmy Langley), Ricci Harnett (gardový vojín Desmond Thorogood), Nicholas Jones (major Angus McCorquodale), Michael Legge (signalista Wilf Saunders), James Loye (poručík David Mellis), Kevin R McNally (generálmajor Alexander), Roland Manookian (Frankie Osborne), Alex Noodle (Lukie Osborne), Adrian Rawlins (kapitán Bill Tennant), Rick Warden (major Philip Newman), Ben Abell (desátník Gill), Nicholas Asbury (kapitán M Denny), Richard Attlee (Clement Attlee), Alex Avery (kapitán J Hendry), Mark Bagnall (vojín Robert Garside), Nick Bagnall (námořník Harold Porter), Richard Bremmer (víceadmirál B Ramsay), Osmund Bullock (plukovník Whitfield), John Carlisle (generál Lord Gort), Samantha Cooper (Lukiho přítelkyně), Richard Durden (Lord Halifax), Jack Fortune (Anthony Eden), Christopher Good (Neville Chamberlain), Glyn Grimstead (Donah Osborne), William Hope (J Campbell Clouston), Julian Kerridge (desátník Tich Humphreys), Geoffrey Kirkness (víceadmirál Tom Phillips), Joseph Mawle (poručík Ian Cox), Sid Mitchell (Pie Osborne), Scott James Moutter (vojín G D S Gould), Sean Murray (kapitán Tom Halsey), Michael O’Connor (Cockie O’Shea), Andre Oumansky (admirál Abrial), Lee Ross (seržant Moore), Richard De Sousa (vojín J Short), Richard Sutton (signalista Clive Tonry), Daniel Weyman (kapitán James Lynn-Allen), Clive Wood (generál Henry Pownall), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky  

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý 16:9  

Bonus: žádný