Blesk pro ženy – O Popelce trochu jinak

Blesk pro ženy v pondělí 28. června 2010 za 49,- Kč přináší další důkaz, že Dainelle, Rosamunda, Barbara a podobné Harlequinky jsou takřka zapomenuty, k vydání je přichystáno televizní dílko O Popelce trochu jinak. Historický příběh, který je neobvyklou variací na téma slavné Popelky, macechy a nevlastních sester. Která je ta pravá?

Popelčin příběh zná každý… Tentokrát se vám ale představí v nečekané variaci z pohledu Popelčiny nehezké sestry. Vyhlášená krasavice Clara se snaží utéct před vlastní krásou a raději se stává „Popelkou", zatímco její sestra Iris naopak trpí svou ošklivostí. Obě dívky se však podporují. Když jejich rodina stojí před bankrotem, zbývá jediná naděje – výhodný sňatek. Popelku čeká osudový ples a Iris objevení pravé lásky. Když před půlnocí Clara nepozorovaně z plesu zmizí a princ najde jen ztracený střevíček, rozhodne se pomocí něj svou vyvolenou najít. Ale je to skutečně ta pravá?

Příběh se odehrává v 17. století. Začíná v době, kdy se rozmařilá vdova Margarethe rozhodne opustit Londýn a odstěhovat se svými dcerami zpět do rodného Holandska. Poté, co její bohatý manžel zemřel, ona rozházela jeho jmění.

Kdysi bohatá žena se o rodinu příliš nestará, spíš se rozhlíží, kde podle ulovila dalšího bohatého manžela, takže o chod domácnosti se musí postarat dospívající dcera Iris, kterou matka považuje, stejně jako její sestra Ruth, za beznadějně nešikovnou nehezkou dívku, zejména v porovnání s nádhernou, ale poněkud zakřiknutou Clarou, dcerou bohatého obchodníka s tulipány Van Den Meera.

Navzdory matčiným posměšným poznámkám a nesmyslným nárokům má Iris nepřehlédnutelnou vnitřní krásu, laskavost, inteligenci a cit pro umění, kterými okouzlí nejen mladého malířského učně Caspera, ale i jeho Mistra, slavného, byť poněkud komplikovaného portrétistu, který projeví přání, aby se Iris stala jeho modelkou.

Díky tomu se dívce podaří získat pro svou rodinu práci sloužících v malířově domě. Její portrét se natolik zalíbí obchodníkovi Van Den Meerovi, že požádá malíře, aby namaloval takový portrét jeho dcery Clary, která však svou neustále připomínanou krásu vnímá spíše jako prokletí.

 

Zatímco malíř podle dívky nakreslí svůj nejkrásnější obraz, Van Den Meer se rozhodne najmout Iris jako domácí učitelku pro svou dceru. Margarethe vycítí příležitost a obratně dosáhne toho, že se s ní nakonec bohatý obchodník ožení.

Zdá se však, že ani obraz, ani manželství nepřináší štěstí. Malíř se utápí v obavách, že už nikdy nenamaluje nic tak krásného, Clara, která cítí, že je pro svou krásu jen využívána, si začne tváře pokrývat popelem a říká si Popelka. Nejhůř je na tom Van Den Meer, jehož majetek se pod rukama Margarethy rychle rozkutálí.

Rodina se opět ocitá na pokraji finančního krachu vypočítavá Margaretha vidí jedinou naději v blížícím se plese, na kterém si má princ najít nevěstu. Snaží se donutit Iris, aby prince okouzlila a dosáhla toho, že se do ní zamiluje. Dívka je ochotná udělat cokoli, aby rodinu zachránila, její srdce a něžná láska však už patří skromnému Casperovi.

Navíc je přesvědčena, že Clara má daleko větší šanci získat princovo srdce. Přesvědčí tedy nevlastní sestru, aby svou krásu poprvé v životě využila. Jak doufala, princ se skutečně do Clary zamiluje. Plán se však zkomplikuje, když Clara ztratí střevíček a bezcharakterní Margaretha přesvědčí prince, že střevíček ve skutečnosti patří Iris…

Už zase se domácí hodnotitelé rozchází se zahraničím – zatímco doma 35 procent, venku skoro 70 procent: Naprosto nechutné zpracování jedné z nejznámějších světových pohádek. Proti tomu: Okouzlující, realističtější, roztomilá verze příběhu.

Žánr: Drama / Historický / Komedie / Mysteriozní / Fantasy / Romantický

Země původu: Kanada / Lucembursko

Rok vzniku: 2002

Délka: 90 minut

Původní název: Confessions of an Ugly Stepsister

Světová premiéra: 10. března 2002 – USA

Režie: Gavin Millar

Námět: Gregory Maguire

Scénář: Gene Quintano

Produkce: Bob Bellion, Jimmy de Brabant, Ed Gernon, Diana Kerew, Jan Peter Meyboom, Peter Sussman

Hudba: Cynthia Millar

Kamera: Gérard Simon

Střih: Angus Nweton

Kostýmy: Eve-Marie Aranult, Penny Rose

Společnost: Alliance Atlantis Communications / Delux Productions / Glass Slipper Productions / Luxembourg Film Fund

Natáčeno: Lucembursko

Hrají: Stockard Channing (Margarethe Fisher Van Den Meerová), Azura Skye (Iris Fisherová), Trudie Styler (věštkyně), Emma Poole (Ruth Fisherová), Jenna Harrison (Clara Van Den Meerová), Jonathan Pryce (mistr Luykas Schoonmaker), Matthew Goode (Casper), David Westhead (Van Den Meer), Malcolm Tierney (Van Stolk), Mark Dexter (princ), Helen Lindsay (královna matka Maria de Medici), Janine Horsburgh (vychovatelka), Ann Overstall Comfort (Pruynová), Chris Bearne (doktor), Pieter Riemens (obchodník), Jean-Baptiste Kremer (vrchní sloužící), Kitty Amanda Cole (mladá žena), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,33:1),

Bonus: upoutávka