Bontonfilm – Náhlá smrt

Další oznámený titul Bontonfilmu sice na webu vydavatele ani na předchozích obalech nenese grafiku Hvězdné edice, lze ale předpokládat, že půjde o příspěvek do této řady a ve čtvrtek 1. července 2010 bude ke koupi Náhlá smrt za 69,- Kč. Je jen jediný muž, který může zastavit teroristy, kteří chtějí vyhodit hokejový stadion do povětří.

Jean-Claude Van Damme v roli otce, kterému se během Stanley Cupu ztratí dcera. Požadavek zní – miliarda dolarů. Jinak hrozí exploze celé hokejové haly před ukončením hokejového zápasu. Jediný muž má plán, jak zachránit dceru a zabránit ničivé explozi, a to všechno musí stihnout do závěrečného hvizdu…

Dějištěm dramatické podívané je vyprodaný zimní stadion, místo finálového střetnutí Stanley Cupu mezi Pittsburgh Penguins a chicagskými Black Hawks, jehož se účastní kromě tisíců diváků také viceprezident se starostou.

Obsadilo ho i komando vedené Joshuou Fossem a čekalo, až bude doručeno obrovské výkupné. Co ale nečekalo, byly potíže. Vždyť celý stadion byl podminován, spojení přerušeno, rukojmí uvězněna. Ke smůle zločinců tu však byl také požární technik Darren McCord.

Před lety byl zraněn, když se z hořícího domu marně pokoušel zachránit malou holčičku. Vzdal se proto místa u sboru a přijal práci obyčejného požárního technika, což těžce nese zejména jeho syn Tyler.

Všechno by možná pro teroristy dopadlo dobře, kdyby jeden z nich neudělal tu chybu, že jako jedno z rukojmích odtáhl do viceprezidentovy lóže i Darrenovu malou dcerku Emily, kterou technik vzal na zápas i s Tylerem.

Jednoho z teroristů donutí, aby mu prozradil, že celý stadion je podminován a z jeho slov pochopí, že se musí spolehnout sám na sebe. Posílá k zemi jednoho teroristu za druhým, likviduje nálože rozmístěné po celém stadionu a ještě si stačí, aby unikl pronásledovatelům, odskočit do brány „tučňáků“, aby brilantním zákrokem zvrátil nerozhodný stav zápasu. Zkrátka hrdina.

Hodnocení plus mínus průměr: Jedna z těch lepších věcí od JCVD, jinak vykrádačka všech myslitelných filmů široko daleko s děravým a nudným scénářem.

Žánr: Thriller / Akční / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1995

Délka: 124 minut

Původní název: Sudden Death

Světová premiéra: 26. října 1995 – Mexiko

Kinopremiéra v ČR: 22. února 1996

Režie: Peter Hyams

Scénář: Karen Elise Baldwin, Gene Quintano

Produkce: Howard Baldwin, Karen Elise Baldwin, Jason Clark, Richard M. Cohen, Moshe Diamant, Anders P. Jensen, Deborah Lee, Jack Frost Sanders, Ash R. Shah, Sundip R. Shah, Sunil R. Shah

Hudba: John Debney

Kamera: Peter Hyams

Střih: Steven Kemper

Kostýmy: Daniel J. Lester

Společnost: Universal Pictures / Signature Entertainment Group / Imperial Entertainment

Natáčeno: 600 Grant Street, Pittsburgh, Pennsylvania, USA / Galleria Mall, Middletown, New York, USA / Mellon Arena – 66 Mario Lemieux Place, Pittsburgh, Pennsylvania, USA / Mount Washington, Pittsburgh, Pennsylvania, USA / Pittsburgh, Pennsylvania, USA / Station Square – 100 W. Station Square Drive, Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Hrají: Jean-Claude Van Damme (Darren McCord), Powers Boothe (Joshua Foss), Raymond J. Barry (viceprezident), Whittni Wright (Emily McCordová), Ross Malinger (Tyler), Dorian Harewood (Hallmark), Kate McNeil (Kathi), Michael Gaston (Hickey), Audra Lindley (paní Ferraraová), Brian Delate (Blair), Steve Aronson (Dooley), Michael R. Aubele (Ace), Karen Elise Baldwin (ředitel TV), Jennifer D. Bowser (Joan), Pat Brisson (hráč #2), Glenda Morgan Brown (paní Taylorová), Jophery C. Brown (Wootton), William Cameron (agent tajné služby), Bernard Canepari (Jefferson), Jay Caufield (Tolliver), Alan Clement (pan Witz), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky (ostatní zvukové stopy oproti původnímu vydání zmizely – 5.1 německy, 5.1 francouzsky, 5.1 italsky, 5.1 španělsky, mono lektor polsky)

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem (i další titulkové sady jsou fuč – anglicky, francouzsky, německy, holandsky, portugalsky, švédsky, norsky, finsky)

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný, byly odstraněny poznámky produkce, kinotrailer, poznámky herců a filmových tvůrců