Amercom – Velké bitvy historie (23. díl) – Hastings 1066

Vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie pokračuje dalším dílem ve fólii společně zatavené knihy a DVD, s číslem 23 je na pultech Hastings 1066 za 99,90 Kč ve čtvrtek 9. prosince 2010.

Opět pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 22 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii. Česká verze stránek vydavatele zůstává stále v hluboké minulosti.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Bitva u Hastingsu 1066 – Normané dobývají Anglii

Píše se rok 1066, pravděpodobně ten nejslavnější v historii Anglie. Lidé žijící v této době očekávali mnohé změny. Starý král Edward ležel na smrtelné posteli. Neměl žádné děti a tudíž ani dědice, bylo tedy nejasné, kdo po něm převezme trůn. Případ byl kompilkovaný skutečností, že Edward měl přátelské vztahy s Normandií na druhé straně kanálu La Manche a chtěl, aby korunu získal tamní vládce, princ William (Vilém z Normandie).

 

Nicméně Angličané rozhodli, že novým králem se má stát Harold Godwinson, hrabě z Wessexu. Normané nechtěli tuto volbu přijmout a považovali předchozí dohodu za závaznou. Korunovaci Harolda považovali za vyhlášení války.

 

Verze z DVD:

Bitva u Hastingsu byla jednou z míla opravdu rozhodujících bitev středověku. Výsledek střetu, k němuž došlo 14. října roku 1066 mezi vévodou Vilémem Normanským a anglickým králem Haroldem Godwinsonem, nenávratně změnil běh anglických dějin. Vilém za své vítězství vděčil především taktické převaze svého vojska: nejneže kromě pěchoty disponoval i jezdectvem, ale měl ve svých řadách i lučištníky a střelce z kuší, na jejichž vražednou střelbu neměli Angličané jak odpovědět. Haroldova smrt na bojišti urychlila rozpad anglických šiků a Vilém si svým vítězstvím zajistil cestu na anglický trůn.  

Autorem knihy o obvyklých 96 stranách Hastings 1066 – Pád anglosaské Anglie (Hastings 1066: The fall of Saxon Englad – 2000) je Christopher Gravett, ilustrace jsou dílem kolektivu Ed Dovey, G. A. Emleton, Nigel Longdon, Rick Scollins. Překlad Jitka Svobodová, odborný posudek textu PhDr. David Papajík, Ph.D. 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 48 minut (48:45)

Původní název: Battlefield Detectives – Hastings 1066 – Who Got Lucky At Hastings?

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný