Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (17. díl) – leden 1941

Letošní první středa 12. ledna 2011 by měla přinést z vydavatelství Codi další DVD cyklu, který mapuje den po dni měsíce největšího celosvětového konfliktu minulého století – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (17. díl) – leden 1941. Opět za 59,- Kč včetně bonusu, kterým je podle upoutávky na obalu dokument Nacisté útočí.  

Řecká vojska pokračují v postupu na albánském území, dosud okupovaném Itálií. Ta se marně snaží postup Řeků, podporovaných britským letectvem, zastavit. Jsou již dokonce ohroženy její zásobovací linie, protože řecké armádě a námořnictvu se daří blokovat hlavní albánské přístavy Durres a Vlore, zatímco přístavní město Saranda je v řeckých rukou.

 

1. leden 1941 

 

Pokračují útoky Luftwaffe na britská města a britské bombardování cílů v Německu a letišť a přístavů v Belgii, Holandsku a Francii. Pokračuje i válka na mořích, zejména v Atlantiku a ve Středozemním moři. Britská veřejnost se stále obává německé invaze, zatímco v úředních místech již začíná převažovat optimismus v této otázce.

 

U Tobruku 

 

Operace Kompas úspěšně pokračuje. Indická 4. pěchotní divize byla přesunuta do východní Afriky, aby odtud vytlačila italská vojska. V severní Africe ji nahradila australská 6. pěchotní divize, která spolu s britskou 7. obrněnou divizí známou jako „Pouštní krysy“, obsazuje jednu italskou pozici v Libyi za druhou. Na konci ledna jsou již Spojenci téměř na východním pobřeží zálivu Velká Syrta.

 

 

 

To se však již do severní Afriky chystají německé obrněné jednotky pod velením Erwina Rommela. Také v řecko-italské válce nebude ponechán hlavní Hitlerův spojenec Mussolini bez pomoci, to ale ještě Spojencům, přes jisté náznaky získané ze zpravodajských zdrojů, není známo.

 

Ve Spojených státech vrcholí politické boje, ohledně pomoci bojujícím spřáteleným státům, zejména Velké Británii. Odpůrci izolacionizmu pomalu získávají převahu, což se m.j. projevilo schválením „Zákona o půjčce a pronájmu“ i udělením plných mocí prezidentu Rooseveltovi v záležitostech týkajících se americké národní bezpečnosti. 

 

Pokud jsem schopen posoudit, bonusový dokument The Nazis Strike (pouze v původním znění, bez titulků) má svou premiéru, nenašel jsem ho mezi dosud samostatně vydanými. Jde o propagandistický film z cyklu Proč bojujeme, vytvořený na objednávku ministerstva války.

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 65 minut + bonus (1:04:06 + 42:19)   

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček)  

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, Nacisté útočí 

 

Bonusový dokument

 

Bonusový dokument

 

Bonusový dokument