Codi – Spojenecké bombardéry druhé světové války

Edice Druhá světová válka, kterou nabízí Codi, se propracovala ke kulatinám, ve čtvrtek 13. ledna 2011 by jako díl s číslem 70 mělo být ke koupi za 49,- Kč DVD Spojenecké bombardéry

Toto DVD Vám přináší velmi zajímavý kaleidoskopický přehled spojeneckých bombardérů druhé světové války. Tvůrci vybrali opravdové lahůdky co se týká filmových dokumentů, jak o známých strategických bombardérech B-29, B-17, B-24, britských Lancasterech, Halifaxech, Stirlinzích a Wellingtonech, tak o neméně proslulých frontových B-25, B-26, a Bostonech. Divák ale spatří i méně známé stroje v akci, například bitevní a střemhlavý Vultee Vengeance (oficiální text uvádí patvar Wegeance), dálkový bombardovací Vickers Wellesley, Martin Maryland svobodných Francouzů, Lockheed Ventura a Hudson, první americký bombardér nasazený ve válce v britských barvách. Najdete zde ale i takové unikáty, jako třeba záběry ruských středních bombardérů SB-2 a SB-3, známých například ze španělské občanské války či jeho britský protějšek Bristol Blenheim. Jako připomínku starších časů se objeví na obrazovce i Bristol Bombay, bombardér RAF, který se ale nejvíce používal jako dopravní letoun.

 

Letadla 2. světové války

 

Spojenecké bombardéry 

 

Pro Ty, kdo neznají maršála Bomber Command RAF Artura Harrise, mohou si v originále vyslechnout z jeho úst zdůvodnění a popis bombardovací ofenzívy na Německo.

 

 

 

 

A je-li Vám osobností málo, na závěr k Vám promluví osobně Paul Tibbets, velitel letounu Enola Gay, o atomovém bombardování Nagasaki.

 

Přejeme Vám pěkný obraz i zvuk! 

Co se toho zvuku týče – údajně na některých specializovaných fórech zaznělo nejedno doporučení, že je lepší tyto skvostné dokumenty sledovat beze zvuku, protože české komentáře obsahují řadu nepřesností, ba až nesmyslů…  

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 61 minut (1:00:13)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3 

Bonus: Z nabídky Codi